hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az adósságok mielőbbi rendezését kéri az Orvostechnikai Szövetség

A kormány nem tervezi meghosszabbítani a kifizetési stopot

A hvg.hu korábban úgy értesült, hogy év végéig meghosszabbítják az eredetileg október 31-ig szóló kifizetési stopot, ám a Pénzügyminisztérium cáfolta az értesülést.

Az értesülés kacsa, a HVG újságírója találta ki. A takarékossági intézkedés október végéig van hatályban, a kormány nem tervezi meghosszabbítani – reagált a hvg.hu információira a Pénzügyminisztérium.

A portál korábban úgy értesült, hogy két hónappal, az év végéig meghosszabbítja a kormány az eredetileg október 31-ig szóló kifizetési stopot.

Az összes költségvetési szervre, vagyis a teljes államigazgatásra vonatkozó nem nyilvános határozat értelmében csak pénzügyminisztériumi engedéllyel lehet a béreken kívül bármi mást kifizetni. A tárca közölte: a rendelkezés az eredeti terveknek megfelelően, október végéig hatályos.

A kórházak adósságának rendezését sürgetik

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felhívja Magyarország Kormányának figyelmét arra, hogy a kormányzati "kifizetési stop" és a kórházi adósságok tavalyi évet meghaladó mértékű növekedése már most is a betegellátást veszélyezteti.

Az OSZ tagvállalataitól származó információk szerint, az egészségügyi intézmények jelentős része a kormányzati "kifizetési stop" miatt teljesen leállította az orvostechnikai és informatikai beszállítók felé fennálló kötelezettségei kifizetését.

A Magyar Államkincstár által közzétett adatok alapján, a kórházak lejárt adósságának idei évi átlagos havi növekedése a tavalyinál 60%-kal magasabb, összege (szeptember végén, egyetemek nélkül: 38,4 Mrd Ft) pedig jelentősen meghaladja a tavaly év végi, adósságrendezés előtti értéket (egyetemek nélkül: 30,2 Mrd Ft). Nyilvános forrásból származó információkból az is tudható, hogy az energiaárak drasztikus emelkedésének negatív hatása csak ezt követően fog megjelenni az intézmények gazdálkodásában.

Az OSZ azt kéri a kormánytól, hogy a betegellátás stabilitásának megőrzése érdekében mihamarabb tűzze napirendre az egészségügyi intézmények lejárt adósságainak rendezését, és ehhez biztosítsa a szükséges forrásokat.

(forrás: MTI-OS)

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink