hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A kórházak tartozásairól kérdezték a kormányt

Kórházadósságról, a Down-szindrómások támogatásáról, és az újpesti kórházról is szó esett a parlament hétfői ülésnapján.

MSZP: a kormánynak sokkal több segítséget kellene nyújtania a Downs-szindrómásoknak

Gurmai Zita (MSZP) napirend előtti felszólalásában úgy értékelte, hogy a kormánynak sokkal több segítséget kellene nyújtania a Down-szindrómások családjainak. Szóvá tette, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott tesztek pontatlanok és a kormány nem biztosítja az otthongondozási díjat a Down-szindrómás gyerekeket nevelő szülőknek. Sürgette az ezzel a genetikai betegséggel élők foglalkoztatásának elősegítését, illetve a társadalom szemléletformálását.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nemrégiben több ezer fővel megemelkedett otthonápolási díjat kapók száma; az erre fordított költségvetési kiadások a tavalyi 27 milliárdról jövőre 55 milliárd forintra nőnek. Beszélt arról is, hogy 18 ezerről 41 ezerre emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Hozzátette: többszörösére növelték a Down-szindrómásokat segítő szervezetek támogatását.

DK: a választók azt akarják, hogy újra legyen kórház Újpesten

Varju László (DK) azt mondta, október 13-án az újpesti polgárok az ellenzékre szavaztak, mert azt várják, hogy újra legyen kórház a kerületben. A képviselő úgy fogalmazott: a kormány 2010-ben bezárt egy felújított kórházat, amiből először hajléktalanszállót akartak építeni, majd később munkásszállót. Vonják vissza ezt a kormányhatározatot, legyen újra kórház Újpesten – kérte a képviselő.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt felelte, a kormány az emberek érdekeit szolgáló fejlesztéseket akar végrehajtani. Egyetlen városban, egyetlen kerületben sem szabad olyan fejlesztéseket végrehajtani, amivel a település választott vezetői nem értenek egyet. Az államtitkár közölte, egyeztetni fognak az új újpesti önkormányzati vezetéssel, mert kíváncsiak a véleményükre. Újpesten olyan megoldást szeretnének elérni, ami szolgálja az épület állammegóvását és a környezetének megújulását  mondta.

Jobbik: a kormány hagyja-e csődbe menni a kórházakat?

Lukács László György (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormánynak nem sikerült megállítania a kórházak eladósodását. Évekkel ezelőtt havi két-három milliárd forinttal nőtt ezeknek az intézményeknek az adósságállománya, de 2019-ben már havi átlagban 5-6 milliárd forinttal emelkedik a kórházak tartozása - ismertetett néhány statisztikát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban azt mondta, hogy 2019 lesz az utolsó év, amikor a kormány utólag kifizeti az intézmények felhalmozódott adósságát. Amennyiben a kormány nem rendezi az adósságokat, akkor vagy csökken az ellátás színvonala, vagy újabb kórházakat és osztályokat kell bezárni vagy összevonni  mondta.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, azt a képviselő is elismerte, hogy a kórházak egyre szélesebb körben, egyre modernebb eszközökkel látják el a betegeket és növekszik a dolgozók bére. 2010 előtt voltak kórházbezárások, a jövő évi költségvetésben azonban 770 milliárd forinttal többet költenek az egészségügyre, mint 2010-ben  mondta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink