hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A kórházak is megérzik a hajléktalanrendelet hatását

Számos fővárosi kórháznak is plusz terhet okoz a hajléktalanrendelet – erről beszélt a Magyar Hangnak több egészségügyi dolgozó is.

A lassan egy hónapja életbe lépett előírások alapján a fedél nélkül élőknek a rendőri intézkedéskor megvan az a lehetőségük is, hogy a hajléktalanszálló, illetve a fogda helyett a kórházat válasszák, amennyiben van bármilyen egészségügyi problémájuk.

Több budapesti kórházban dolgozó szakember is arról tájékoztatta a Magyar Hangot, hogy az elmúlt hetekben igencsak megnőtt a beérkező hajléktalanok száma, ellátásuk sokszor lényegesen nehezebb a többi betegénél. Az elmondottak szerint többen eleve ittasan kerülnek be a kórházba, így pedig az is kihívás, hogy megfürdessék, vagy a fürdésre rávegyék őket. Az általában igen elhanyagolt állapotban lévő emberek tisztaságáért egyébként nagyjából ennyit tudnak tenni a kórházi dolgozók, a hajukat, vagy éppen a szakállukat már csak a beleegyezésükkel vághatják le. A fürdés ellenére egyébként sokszor továbbra is rendkívül kellemetlen szagot érezni körülöttük, ami leginkább a különféle, sok esetben fertőző bőrbetegségekből adódik. Sok bekerülő hajléktalan tetvekkel, de van, aki rühhel küzd. Ilyen esetben az elkülönítés lenne a megoldás – feltéve, ha ezt meg tudnánk oldani a kórházak.

A lap által megismert információkkal sokszor egybehangzó tapasztalatokról számolt be a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is. Soós Adrianna azt mondta, teljes körű felmérést nem végeztek a kórházakban, de volt olyan intézmény, ahol a hajléktalanrendelet bevezetését követő első héten háromszorosára nőtt a bekerült hajléktalan emberek száma. Azóta egyébként ez a szám már inkább csökkenő tendenciát mutat.

(forrás: Magyar Hang)

cimkék

hirdetés

Könyveink