hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egészségipar

A Herkulessé vált emberrobot

Teherbíró képességünket, mozgási lehetőségeinket és cselekvőképességünket alapvetően vázrendszerünk, az emberi csontváz és az összetartó-mozgató ízületek, izmok határozzák meg. Az emberszabású robotoknál ezeket a funkciókat fémrudak, lemezek, csavarok és kis motorok felhasználásával valósítják meg a konstruktőrök, beépített számítógép irányításával.

A legfejlettebb biorobotokat már emberi idegingerületek vezérlik, valósággal emberrobotról beszélhetünk. Egy japán kutató szó szerint emberrobotot fejlesztett ki: az emberre erősített konstrukció nagymértékben átveszi a gerinc és az ízületek teherbíró és mozgató funkcióit. A szerkezetbe bele kell bújni mint egy kabátba, és egyszerre hajlékonnyá és többszörösen teherbíróvá válik a viselője. A mozgató parancsokat közvetlenül az idegvégződésektől kapja a számítógép, amely mozgásba hozza a kéz és a láb ízületeit segítő motorokat, viselője akaratának megfelelően. Az ember így már könnyedén felemel két fél mázsás cementeszsákot és könynyedén lépdel vele még holtfáradtan is.

A japánok egyik elképzelése éppen ez, idős, fizikai munkát végző emberek, különösen a mezőgazdaságban nagy hasznát veszik egy korra fitytyet hányó segítségnek. A robottal felszerelve könnyen rakodnak, és a hajlongást igénylő feladatokat is könnyedén végzik. A fejlesztők remélik, hogy 2012-re sikerül piacra dobni a terméket, és újabb alkalmazási területeket találnak, például a kórházak lábadozóinak és idősotthonok lakóinak jól jön egy kis segítség.

Kocza Zoltán, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink