hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A hatékony védekezés titka az együttműködés

Az emberek és a mikrobák örök harcában az utóbbiak mindig az egészségügyi védekezés leggyengébb pontját keresik, írja a Napi.hu.

Olyan korban élünk, amelyben a legsúlyosabb betegségek, a rák, a szív- és érrendszeri bajok és a cukorbetegség nem fertőző betegségek. Ezért az a látszat keletkezik, hogy az egészsége mindenkinek a magánügye. Annak van a legjobb esélye a túlélésre, aki a legjobb egészségbiztosítással rendelkezik és a legegészségesebben étkezik. Ez a gondolkodás azonban figyelmen kívül hagy két tényt.

Az egyik, hogy az emberek egészségét a leghatékonyabban védő eredmények a tiszta víztől kezdve az antibiotikumokon át az oltásokig kollektív védekező eszközök. A második, hogy a fertőző betegségeket csak visszaszorítani sikerült, egyáltalán nincsenek legyőzve. A legjobb esélye az embereknek velük szemben, hogy a terjedésüket ellenőrzés alatt tudják tartani, írja a Financial Times publicisztikája nyomán a Napi.hu.

Mindez azt jelenti, hogy az olyan országokban, mint az USA, amelyek háttérbe szorították a közegészségügyet (azaz a legsérülékenyebb tagjaik ellátását), a saját társadalmukat veszélyeztetik ezzel. A szegényebb országokban a gyenge közegészségügyi ellátás azt jelenti, hogy minden egyes ember megbetegedése hatással lehet a társadalom többi tagjára is. És az esélyegyenlőtlenséget mutatja, hogy miközben az USA-ban nyolcmilliárd dollárt fogadtak el a koronavírus elleni védekezésre, az ENSZ mindössze 15 millió dollár segélyt hagyott jóvá a világ legszegényebb országainak ugyanerre a célra.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink