hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Lobbi és hálapénz akadályozza az egynapos sebészetet

A kórházi lobbi és a paraszolvencia mellett az elavult kórházi szervezet is gátolja az egynapos sebészet elterjedését − mondta a Napi Gazdaságnak a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság (MEST) elnöke.

Míg az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és a skandináv országokban az előre tervezett műtétek akár 80 százalékát is egynapos sebészet keretében végzik, Nyugat-Európában pedig az operációk 40−60 százalékában a betegek 24 óránál kevesebbet töltenek a kórházban, Magyarországon 8 százalék az egynapos sebészet részesedése − közölte a Napi Gazdaságban Gamal Eldin Mohamed. Pedig a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke szerint nemcsak a hotelszolgáltatás spórolható meg az egynapos beavatkozásokkal, hanem a kórházi fertőzések kezelési költsége is, ráadásul a várólistát is rövidíti.

A rendkívül költséghatékony gyógyítás elterjesztését legfőképpen a kórházi lobbi, a paraszolvencia rendszere és az elavult kórházi struktúra gátolja − állítja a társaság elnöke. Szerinte a nemzetközi trendekkel ellentétben nálunk minél nagyobb kórházak létrehozására és fenntartására törekednek, noha a világ afelé halad, hogy minél kisebb legyen egy kórház, amelyben már csak a daganatsebészet, a mellkas-, szívsebészet, a gasztroenterológiai műtétek és a sürgősségi ellátás igényel bent fekvős helyeket, mert a diagnosztika is inkább a járóbeteg-ellátás feladata.

2007-ben, az ellátórendszer átalakításánál 45 ellátóhely kapott lehetőséget egynapos sebészeti központ elindítására, ezeknek mintegy fele indult el és működik ma is megfelelően országszerte. A most átalakuló 16 kórház is jelezte, hogy létrehozna egynapos sebészeti centrumot, de Gamal Eldin Mohamed attól tart, hogy a megvalósítás nem lesz megfelelő.

Szepesi Anita
a szerző cikkei

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink