hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A gyógyszerárváltozások következményei

Nemcsak a költségvetést, hanem a betegek egy részének a zsebét is kíméli a kiharcolt gyógyszerár-árcsökkentés, ám a többség nem fog jelentős megkönnyebbülést érezni októbertől.

Az újonnan bevezetett vaklicitnek köszönhetően október 1-jétől 908 vényköteles gyógyszer ára változik; ettől az egészségügyi tárca azt reméli, hogy jövőre 20 milliárd forinttal kevesebbel kell támogatnia az orvosságok árát – írja a HVG.  

A listán több mint 250 olyan készítmény szerepel, amelynél a termelőiár-csökkenés nem éri el a 15 százalékot, ami csak minimális mértékben mérsékli a térítési díjat, miközben körülbelül ugyannyi medicina támogatása csökken, ami pedig drágulást jelent. Utóbbi csoportban például általánosan használt onkológiai szerek is lesznek, amelyek októbertől már semmilyen támogatást nem élveznek, így a betegnek két választása marad: 300 forint helyett több tízezer forintért veszi meg a havi adagját, vagy átáll egy másik orvosságra, kockáztatva, hogy hatóanyagában azonos, ám (mellék)hatásában a megszokottól eltérő szert kap. A pénztárcakímélésre általános gyógymódként azt ajánlja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hogy az orvosok az azonos hatóanyagú generikus orvosságok közül azt írják fel, amelyik a legolcsóbb.

Nem légből kapottak az aggodalmak – vélekedik Molnár Márk gyógyszerpiaci szakértő, az OEP egykori főosztályvezetője –, hiszen a vaklicit nyertesei olyan kis hazai és újonnan a magyar piacra lépett külföldi cégek, amelyek egy-egy orvosságukkal a piac töredékét, gyakorta legfeljebb 1,5 százalékát birtokolják. A piac ismerői élnek a gyanúperrel, hogy a bátor licit mögött Indiából, Kínából származó, korábban felhalmozott olcsó készletek állnak; kétséges, hogy ezek ilyen áron pótolhatók-e. 

Egy vállalkozás, a magát a gyógyszeripar IKEA-jának mondó, svéd központú, de fejlesztési és beszerzési részlegét az indiai Bangalorban fenntartó vállalkozás például onkológiai és pszichiátriai készítményeivel nyomul. A vaklicitben 50-60 százalékos engedménnyel operáló cég nem kispályás, angol nyelvű honlapján a magyarországi vevőszolgálatának címe: „Budapest Parlament” – írja a lap.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink