hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A gyógyítók helyett a betegek versenyeznek

Nem az önálló egészségügyi minisztérium a lényeg – a feje tetejéről a talpára kell állítani a magyar egészségügyi rendszert.

Jelenleg egy állami szerv felülről lefelé elosztja a gyógyítás forrásait a területek, az ellátók között. A szűkös források túllépését az un. teljesítmény volumenkorlát teszi lehetetlenné. S mindez centralizáltan, totális állami irányítással történik – írja közleményében a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége.

A szűkös kínálatot lényegesen meghaladó kereslet következményeként a betegek "versenyt futnak" az egészségük helyreállításáért, a gyógyulásért: ismerőst keresnek, hálapénzt adnak, sajtóhoz fordulnak, sorban állnak. Minden eszközt latba vetnek  teljességgel érthető módon , hogy meggyógyuljanak. Ezzel szemben az ellátó rendszer sok-szektorúvá tételével (egyetlen állami tulajdonú finanszírozó, biztosító részvételével, a szektor-semleges  finanszírozás bevezetésével, ahol egyenrangú fél lehetne az állami tulajdonú, az önkormányzati-, az egyházi fenntartású-, az alapítványi- és a magán egészségügyi intézmény, egészséges verseny alakulhatna ki a betegért, a beteg gyógykezeléséért. Ez a rendszer már alkalmas lehet a megnövelt források hatékony felhasználására, az ellátó rendszer szükségleteknek megfelelő  politikai felülírás nélküli  átrendeződésére. Egyáltalán nem mindegy, hogy a betegek kényszerülnek egymással versenyezni a gyógyulásukért, vagy a gyógyítók versenyeznek a beteg egészségének helyreállításáért.

hirdetés

Könyveink