hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A gyógyászati segédeszközök áfáját is csökkentenék

Ötszázalékosra csökkentenék az érintett cégek a gyógyászati segédeszközök áfáját, írja a Magyar Idők.

Magyarországon becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre, így például kerekesszékre, hallókészülékre, gyógycipőre, speciális kötszerre, pelenkára vagy kompressziós harisnyára. Ezek a gyógyeszközök a rendszerváltáskor még áfamentesek voltak, aztán általános forgalmi adójuk az évek során folyamatosan nőtt, míg 2012-ben a mostani 27 százalékra emelkedett. Időközben több termék esetében is csökkent a társadalombiztosítási támogatás mértéke, emiatt a rászorulóknak többet kell fizetniük az eszközökért – mondta a lapnak az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Rásky László hozzátette: a támogatott sorozatgyártású eszközök árát 15 éve emelhették a gyártó és forgalmazó cégek. Jelezte: a cégek évek óta szorgalmazzák az árkorrekciót, amit a kormány rendre azzal utasít vissza, hogy a gyógyeszközök támogatási igénye enélkül is évről évre nő. A szövetség ezért most megismételte azt a korábbi javaslatát, hogy első lépésként a kormány mérsékelje a támogatott gyógyászati segédeszközök áfáját öt százalékra. Ezzel a lépéssel ugyanis anélkül lehetne visszafogni a központi költségvetési források növekedésének ütemét, hogy növelnék a betegek terheit vagy szűkítenék hozzáférésüket ezekhez a termékekhez (a támogatások csökkentése vagy a térítési díjak növelése ugyanis ezzel járna). Az áfacsökkentés pedig a költségvetés számára mindössze kétmilliárd forintos bevételkieséssel járna, ami a főtitkár szerint elhanyagolható a pozitív hatásokhoz képest.

Ezzel együtt – tette hozzá Rásky László – a szövetség is egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy vizsgálják felül a támogatott gyógyászati segédeszközök körét, színvonalát, a felhasznált támogatás hatékonyságát, amint azzal is, hogy dolgozzanak ki egy hatékony rendszert a gyógyászati segédeszközök szolgáltatói tevékenységének ellenőrzésére.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink