hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A gazdasági válság jót tett a bőrnek

Vegetáriánus étrenden tartják a krokodilokat egy zimbabwei farmon, így javítva az állatok bőrének minőségét, hogy később szebb táskákat és cipőket lehessen készíteni belőlük.

A zimbabwei Kariba-tó partján fekvő Nyanyana krokodilfarm illetékesei szerint a fehérjekoncentrátumot, ásványi anyagokat, vitaminokat, szemcsés kukoricalisztet és vizet tartalmazó étrendnek több előnye is van. Amellett, hogy olcsóbb, mint a húsban gazdag változat, a vegetáriánus étrend jótékony hatással van a krokodilok bőrére, amelyből többek között kézitáskák és cipők készülnek a világ divatházaiban.

A zimbabwei fővárostól, Hararétől több mint 400 kilométerre északnyugatra fekvő farmon ötvenezer nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) él. Az állatokat 2006-ban kezdték etetni vegetáriánus fogásokkal, az országot sújtó gazdasági válság tetőfokán, amikor a hús nehezen beszerezhető és drága volt.

"Ma már egyáltalán nem adunk nekik húst" - mondta Oliver Kamundimu, a farmot működtető Padenga Holdings pénzügyi igazgatója. Mint hozzátette, ez a táplálék minőségét is javítja, hiszen most minden egyes összetevőt pontosan kimérnek, így olyan tápanyagokhoz is biztosan hozzájutnak az állatok, amelyeket a puszta húsfogyasztással talán nem kapnának meg.

A krokodiloknak készített labdacsok kezdetben 50 százalékban húst is tartalmaztak, de a hüllők mára teljes áttértek a vegetáriánus étrendre. Az állatok minden második nap kapnak enni, amitől a jelek szerint jóval kezelhetőbbé váltak.

A Padenga Holdings tavaly 42 ezer krokodilbőrt adott el európai bőrgyáraknak, átlagosan 300 fontos (111 ezer forint) darabáron - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink