hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Betegekhez viszik a fel nem használt rákellenes gyógyszereket

A fel nem használt rákellenes gyógyszerek begyűjtését és a rászorulókhoz juttatását vállalta magára két amerikai cég, közli az OTSZ Online.

Az amerikai Memphis (Tennessee) városában két start-up cég (a Good Shepherd Pharmacy és a RemediChain) arra vállalkozik, hogy az FDA által indított pilot program keretében a magánszemélyek és az onkológiai intézetek által adományozott, fel nem használt kemoterápiás tablettákat és kapszulákat összegyűjti és olyan betegeknek adja, akik nem tudnák azokat megvásárolni. Az USA-ban a különféle betegbiztosítások jelentős része nem terjed ki a méregdrága kezelésekre, és gyógyszerekre vagy csak részben fedezi azt, így a betegre igen jelentős többletteher (co-payment) hárul. Az amerikai orvos kénytelen ezt is figyelembe venni a beteg kezelésének megtervezésekor.

A Good Shepherd és a RemediChain újonnan alapított, kislétszámú, 10-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások a legkorszerűbb adatfeldolgozó kapacitással rendelkeznek az igen szigorúan szabályozott gyógyszer-ellátás területén. A Good Shepherd gyógyszertárba kerül pl. az áttétes emlőrákos betegségben elhunyt asszony után megmaradt, fel nem használt palbociclib, amely az emlőrák endokrin kezelése mellé adott szer, egy havi adagjának ára jelenleg kb. 766,000 Ft, melyet Magyarországon a biztosító fizet. A RemediChain képezi a Baker-féle elképzelés logisztikai szervezetét, mely a felajánlott gyógyszereket az Egyesült Államok bármelyik államában élő, arra rászoruló betegeknek szállítaná ki. A visszajutatott gyógyszerek – bárhonnan is származnak – összes adatát (gyártását, kiszállítását, lejáratát, stb.) a RemediChain a legkorszerűbb „blokklánc” technológia segítségével beszerzi, biztosítva és tanusítva ezzel a gyógyszer eredetét és minőségét. Az FDA engedély megszerzése mellett az is fontos, hogy legyőzzék a betegek bizalmatlanságát az ajándékba kapott gyógyszerekkel szemben, hisz ily módon pontosan azonosítható lenne a gyógyszer eredete és megbízható a minősége.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés

Könyveink