hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A dohányzás nem bűncselekmény

Gyenes Géza és Kiss Sándor, a Jobbik képviselői módosító javaslatot nyújtottak be, melyben a vágott dohány jövedéki adójának eltörlését indítványozták. Az egészségügyi bizottság elnöke szerint ugyanis: "az nem bűncselekmény, ha valaki dohányzik".

Gyenes Géza azt mondta: javaslatuk célja az, hogy aki dohányzik, olcsóbban jusson hozzá, de ugyanakkor kevesebb cigarettát szívjon el. Utóbbit a jobbikos orvos-képviselő úgy magyarázta: a vágott dohányt még meg kell sodorni, amely egy "időrabló folyamat", így ebből kevesebbet szívnak majd el, mint a dobozos cigarettából.

Gyenes Géza szerint, ha az emberek ezen szenvedélyéhez szükséges eszközök olcsóbbak lesznek, vagy a bonyolultabb előállítás miatt kevesebbet dohányoznak majd, "akkor ezzel rosszat semmiképpen nem tettek".

Az országgyűlés egészségügyi bizottságának keddi ülésén Heintz Tamás fideszes képviselő bírálta a bizottság jobbikos alelnökének javaslatát. Az Index "Olcsó kapadohányért lobbizik a jobbikos orvos" című cikkét nem kívánta kommentálni, de a bizottság előtt is felolvasta a javaslat indoklását, mely szerint: "a vágott dohány jövedékei adójának a cigaretta jövedéki adó mértékéhez növelése a cigaretta fogyasztás növekedését segíti elő, ami káros az emberi egészségre. A vágott dohány cigarettává sodrása vagy cigarettahüvelybe töltése viszonylag hosszadalmas manuális tevékenység, így kevesebb ideje jut dohányzó embernek a cigarettázásra és kevesebbet is dohányzik, ezáltal az egészségét kevésbé károsítja. A vágott dohány fogyasztása a legszerényebb jövedelműekre jellemző elsősorban. Szociális érzéketlenségre utalna a legszegényebb dohányzók csempész cigaretta fogyasztására való kényszerítése".

Heintz Tamás a korábban általa kezdeményezett a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítására utalva azt mondta, amikor "végre van egy törvény, amit büszkén tarthatunk Európa elé", nem érti, hogy képesek egy ilyen "álindokkal" előállni.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett törvényjavaslat három lépésben, idén nyáron, majd jövő januárban és jövő júliusban emelné a cigaretta és a dohánytermékek jövedéki adóját. A hagyományos cigarettához képest nagyobb mértékben emelné a javaslat a vágott dohány jövedéki adóját, amely eddig jóval olcsóbb volt a dobozos cigarettáknál. A nemzetgazdasági miniszter javaslatának célja tehát éppen az, hogy a vágott dohány árát közelítsék a cigarettákhoz. Az Európai Unió Tanácsa már 2002-ben kiadott egy irányelvet, amelyben arra figyelmeztet, hogy mind a cigaretta, mind pedig a cigarettasodrásra szánt, finomra vágott dohány káros a fogyasztók egészségére.

A Jobbikkal ellentétben a Magyar Kardiológusok Társasága a nemrég elfogadott szigorítások ellenére, éppen további szabályokat sürget a dohányzás visszaszorítására. 

A dohányzás visszaszorítása az egyik tényezője annak, hogy eredményeket lehessen elérni az egészséges életmódra való nevelésben. Fontos mérföldkő, hogy a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi törvényt módosították, de nem lehet itt megállni, mert a világon ennél jóval szigorúbb törvények léteznek - mondta akkor Tóth Kálmán, a társaság főtitkára.

(forrás: MTI, Index, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink