hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A debreceni klinikai integráció tapasztalatai országosan is hasznosíthatók

Az országos kórház-főigazgató szerint a debreceni klinikai integráció tapasztalatait máshol is hasznosítani lehet, nemcsak a megyei kórházakban, hanem akár a többi vidéki klinikai központban is.

Jenei Zoltán, miután csütörtökön a helyszínen tájékozódott az integráció részleteiről, a klinikai központ Kenézy Gyula campusán tartott sajtótájékoztatón elsősorban a sürgősségi betegellátás és az egynapos sebészet terén kialakított helyi megoldásokat ítélte példaértékűnek, amelyek hatékonyan járulnak hozzá a térség betegeinek ellátásához.  Az országos kórház-főigazgató méltatta, hogy az egészségügyi fejlesztések terén "nem Budapestről várják a megoldást" Debrecenben, hanem saját erőből is sokat tesznek a jó színvonalú betegellátás érdekében.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjának elnöke felidézte, hogy 2021. januárban indították el a klinikai integrációt, és – mint klinikai egységeket létrehozták a központ nagyerdei és Kenézy Gyula campusát. Az integráció eredményeként az ország egyik legnagyobb egészségügyi ellátórendszere jött létre 6500 dolgozóval és 2800 betegággyal annak érdekében, hogy a Debrecenben és térségében élők egészségügyi ellátása a korábbinál is magasabb színvonalú legyen, "az európai élvonalba jusson" mondta az elnök.

Kossa György, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, minden törekvésük a betegellátás minőségének javítását szolgálja. Megemlítette, hogy ennek érdekében a szakápolóképzésben kiterjesztett ösztöndíj- és mentori rendszert vezetnek be, a phd-program keretében pedig már megkezdődött az állami ösztöndíjak kiegészítése; erre öt év alatt nyolcmilliárd forintot fordítanak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink