hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A csapból folyik és butít – mi az?

Se íze, se illata, így ott ahol harminc évnél régebbi szakaszok vannak a hálózatban, észrevétlenül is mérgezhet az (egyébként egészséges) ivóvízben oldott ólom – figyelmeztet az MNO.

A 30 évnél régebben épült épületekben található lakások körülbelül felében az ivóvíz ólomtartalma az egészségügyi határérték felett van – idézi a lap Simon Gergelyt, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértőjét.

A tisztiorvosi szolgákat figyelmeztetését is felidézi a lap, aszerint az ismert toxikus nehézfém a szervezetben felszívódik, a véráramba jut, és káros egészségi hatásokat okoz. A terhes anyák, csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek erre, ugyanis a testtömegükhöz képest több vizet vesznek fel, így nagyobb arányban kötik meg a benne lévő ólmot. Ez a gyermekek mentális fejlődésére is kedvezőtlenül hat, rontja a szellemi képességeiket, és az intelligenciaszintjüket is. Felnőtteknél tapasztalt káros hatások közül pedig kiemelhetők egyes fontos ionok, nyomelemek, vitaminok (kalcium, vas, cink, D-vitamin) hasznosulásának romlása.

Az ÁNTSZ szerint a víz fémes íze önmagában még nem utal az ivóvízben lévő ólom mennyiségére, ugyanis annak nincs sem különös íze, sem szaga. Akkor érdemes megvizsgáltatni a csapvizet, ha a vízhálózat és az épület kora alapján az indokolt lehet – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink