hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A BM nem számol tömeges felmondásokkal

A Belügyminisztérium a hvg.hu kérdéssorára válaszolt, és a levélből újabb részletek derültek ki az egészségügy átalakításáról.

A tisztán magánellátásban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat, házi gyermekorvosokat, foglalkozás-egészségügyi orvosokat és gyógyszerészeket nem kötelezné a kormány arra, hogy havi 20 órát dolgozzanak az állami egészségügyben annak érdekében, hogy megtarthassák működési engedélyüket – közölte a hvg.hu-val a Belügyminisztérium.

A tárca azt írta, a szakellátásban végzett általános orvosi diplomához kötött tevékenységek tekintetében vezetnének be gyakorlati képzési kötelezettséget. A terv egyelőre nem élesedett, a számos kritika miatt a kormány az első ülésén újratárgyalja majd.

A lap megkérdezte a tárcát arról is, mikor lesznek meghatározva pontosan, melyik kórház milyen feladatokat lát el, illetve mikortól áll fel az új struktúra, ami alapján a vármegyei kórház igazgatója vezényelheti a dolgozókat másik telephelyre. Erre kitérő választ adtak. Azt írták, hogy a városi és „(vár)megyei" kórház fogalmának megalkotásával elsősorban az általános sürgősségi (akut) betegellátásban betöltött szerepek viszonyrendszerét tisztázták.

A kormány a lakóhelyközeli ellátásokat akarja biztosítani és megerősíteni. Hozzátették, hogy a kórházak pontos szakmai összetételét az adott területen élők ellátási igényei alapján határozták meg az intézményvezetők, az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítása mellett. Most a szakellátás megszervezésében a vármegyei kórházak irányítói erősebb jogosítványokat kapnak. Ennek szükségességét és eredményességét a koronavírus-járvány idején szerzett tapasztalatok támasztják alá – tették hozzá.

A vármegyei kórházak – a területi ellátási kötelezettség figyelembevételével – továbbra is biztosítják mindazokat a szakellátásokat és beavatkozásokat, melyek magasabb szintű beavatkozást indokolnak – írta a Belügyminisztérium. Január 1-gyel nem változott semmi, a korábbi rend szerint fogadják a betegeket.

Az egészségügyben dolgozókat a járvány miatt is lehetett vezényelni, de a lehetőséggel nem éltek vissza a munkáltatók – írta a tárca. Ez egy olyan sarkalatos pont, amit élesen kifogásoltak az orvosok. A december végén elfogadott egészségügyi törvénymódosítás alapján ugyanis megyén belül bármely állami intézménybe átirányíthatják az orvosokat és szakdolgozókat.

A tárca azt állítja, számukra biztosíték, hogy a törvény szerint csak olyan messzire lehet kivezényelni őket, ami legfeljebb másfél órányi utazási időre van, éppen ezért nem is tartanak attól, hogy emiatt tömegesen mondanának fel.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink