hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

"Ha van is konkrét elképzelés az ágyszámcsökkentésről, azt a kórházszövetség nem ismeri"

Siófokon zajlik az idén 90 éves Magyar Kórházszövetség 33. háromnapos, zártkörű, csak a szakma számára nyilvános kongresszusa. Ficzere Andrea elnök a Világgazdaságnak nyilatkozott.

A jubileumi esemény alkalmával nyilatkozó elnök a pandémia alatt feltorlódott várólistákkal kapcsolatban megjegyezte: pluszforrás nélkül nem lát esélyt arra, hogy a várakozó betegeket az intézmények a kórházi adósságállomány további növekedése nélkül elláthassák.

Az egyik legfontosabb nehézség, amivel szembe kell nézni, hogy évek óta húzódik a már nagyon időszerű kódrevízió (BNO-kód), amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a kórházak financiálisan stabil helyzetbe kerülhessenek. Mint hangsúlyozta, az orvosbéremelésnek nagyon örültek, ugyanakkor tudatosítani kell, hogy jelenleg nincs forrás az emelt bérekből százalékosan számított ügyeleti díjakra, a szakterületi pótlékokra és a vállalkozók óradíjának az egészségügyi jogviszonyban dolgozók bérének szintjére emelésére.

Ha van is konkrét elképzelés az ágyszámcsökkentésről, azt a kórházszövetség nem ismeri – jelentette ki. Azzal egyetértenek, hogy a valódi feladatokhoz szabják a rendelkezésre álló ágyak számát. Az aktív ágyszámot úgy kell meghatározni, hogy minden akut ellátást igénylő beteget kezelni tudjanak, az ápolásra és a gondozásra szoruló betegeket pedig krónikus és ápolási (esetleg hospice) osztályokon kell elhelyezni.

A szociális ágazat is erősítést igényel, mivel biztosítani kell az idős, egyedülálló, ápolásra szoruló emberek gondozását. A világon mindenhol az a cél, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek kórházban, hiszen a kórházban töltött idő csökkentésével a fertőzések kialakulásának, valamint a társbetegségek megjelenésének a valószínűsége is kisebb lesz, és az ellátás is költséghatékonyabbá válik. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a prevencióra, az utógondozásra és a telemedicinális megoldásokra – tette hozzá.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink