hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

"Ez a pénz nem elég semmire”

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint csak az ágazat szinten tartását lehet elérni a költségvetésből az egészségügyre szánt plusz hét százalékkal. Éppen csak követi az inflációt, nem fedezi a béremeléseket és nem javítja dolgozói morált.

Erre lehetett számítani, ez a pénz nem elég semmire – mondta Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdász a Zoom.hu-nak arról, hogy a néhány napja bemutatott 2019-es költségvetésből kiderült, az egészségügyre hét százalékkal jut több pénz mint idén. Szerinte továbbra is az a taktika, hogy spórolnak a közösségi egészségügy forrásaival, a kormány úgy van vele, hogy a magánellátás majd megoldja a problémákat. Ez a pénz elvben valamennyivel több mint az infláció, de ha megvizsgáljuk a bérnövekedéseket, akkor láthatjuk, hogy nem fedezi az általános emelkedést. A szakma egy újabb érdemi béremelést várt, de ennek nincs nyoma.

Ahhoz azonban, hogy megálljon az ágazat szétesése, és Kásler Miklós meghirdetett programjait támogatni lehessen, valódi anyagi támogatásra lenne szükség. Szerinte a tárcavezető és Nagy Anikó egészségügyi államtitkár párosa valamivel ügyesebb, mint az eddigiek az ágazaton belül. Hozzányúltak olyan kérdésekhez, amik nem nagy pénzből, de érdemben javíthatnának a jelenlegi helyzeten. Ilyen a kórházi fertőzések példája, amit viszonylag olcsón lehetne kezelni.

Az pozitív, hogy reálértéken is van növekedés, de az arányokat kevésnek látom. Durva becsléssel, reálértéken 25-30 százalékosra lenne szükség. Ezzel a hét százalékkal még messze nem érjük az uniós átlag GDP-arányos ráfordítását. Nagy csoda lenne, ha ezt egy négyéves ciklus során mégis megvalósítaná az Orbán-kormány. Ilyen prioritások mellett, amikor a sport 37,2 százalékkal, a szórakoztató, kulturális, vallási tevékenységek és szolgáltatások pedig 24,8 százalékkal kapnak többet, erre semmi esélyt sem látok – nyilatkozta Drajkó Zsombor a orvos-közgazdász. Hozzáfűzte, az egészségügy még mindig jobban járt, mint az oktatás, amely terület mindössze 1,5 százalékkal kap többet. Szerinte a sport természetesen kihathatna az egészségügy területére, de ilyen formában nem fog: ugyanis nem a tömeg-, hanem a látványsportokat támogatja kormány.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink