hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"Ennyiért az elveim nem eladók"

Magyarország nyomorrégióiban megjelenhetnek a mozgó szakorvosok, ha megvalósul Rácz Jenő terve. A veszprémi kórház nyugdíjba készülő igazgatóját ezúttal a Népszabadság kérdezi.

Nem annak függvényében mondok véleményt, hogy ki van kormányon. Vannak értékek – például a szegénység, a leszakadás, az esélykülönbségek mérséklése –, ­amelyek szerencsére nem köthetők kifejezetten pártpolitikához. Hegedűs Zsuzsa egyetemi ember, társadalomkutató. Nagyon leegyszerűsítené a világot, ha az embereket pusztán egy-egy kormányzati ciklushoz köthetően írnánk le, mondja az exminiszter a lapban.

– Rá van szorulva egy másik munkára?

– Annak, aki pénzért ad tanácsot, olyat kell adni, amivel megtarthatja az állását. Nekem meg elveim vannak. Amúgy a hatályos jogszabályok szerint a nyugdíj mellett 130 ezer forint jövedelmem lehet, ennyiért az elveim nem eladók. Nem leszek árnyjátékos sem az egészségpolitikában. Ha egy csapatot többen irányítanak, akkor csak veszíthet. Véleménye bárkinek lehet, de az egészségügynek egyetlen vezetője van, Ónodi-Szűcs Zoltán, így azokról a kérdésekről, amelyekről Hegedűs Zsuzsával beszélünk, a véleményemet elküldöm neki is.

– Több ötlet van. Vannak olyan országrészek, ahol évek óta nincs orvos. Hegedűs Zsuzsa programja – a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány révén – eljutott ezekre a helyekre. Fölvetődött, hogy mozgó szakorvosi szolgáltatással lehetne biztosítani legalább az alapellátást, illetve az egyszerűbb vizsgálatokat helyben. Mert arra nincs pénz, hogy valaki akár a legközelebbi városig eljusson, ha receptre vagy netán köptetőre van szüksége. Hegedűs Zsuzsának az egészségügyben már van sikeres programja. Néhány éve azzal állt elő: ápolóasszisztensi képzést indít akár a nyolc általánost végzetteknek is. Ez megvalósult, a program sikeresen működik. A cél az volt, hogy segítőket képezzenek a szakápolók mellé, olyanokat, akik meg tudják igazítani a párnát vagy kísérik a beteget.

A teljes interjú

hirdetés

Könyveink