hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

"A Synlab meg tud állni a saját lábán a piaci átalakulás után is"

Jelenleg is folyamatban van a labordiagnosztikai piac átalakítása Magyarországon, az állam a központosítás útját választotta, írja a Portfolio.

A Synlab, mint a laborpiac hazai legnagyobb szereplője egyetért a kormány törekvéseivel, mert – ahogyan azt Lévai Richárd, a társaság vezérigazgatója a Portfolio-nak elmondta – hatékonyabbá kell tenni a laborok működését és a folyamatokat, túl sok a felesleges vizsgálati igény.

Lévai Richárd a lapnak arról is beszélt, hogy számukra az a fontos, hogy az átalakítás hogyan valósul meg, főképp az átadás-átvétel folyamata és az átmeneti időszak, valamint a finanszírozása. Úgy vélekedett, hogy mivel a Synlab jelentős szereplő, ezért egy ilyen mértékű átalakítást a cég részvétele nélkül nem lehet levezényelni. Hangsúlyozta továbbá a vezérigazgató, hogy a Synlab meg tud állni a saját lábán a piaci átalakítások után is.

(...) Mi már elvégeztük saját centralizációs tevékenységünket, melynek nyomán központi szerepet kap a 6000 négyzetméteres, a Csepeli Szabadkikötő területén található központi laborunk, mely opcionálisan további 2000 négyzetméterrel bővíthető. A többéves folyamat során rengeteg tapasztalatot szereztünk. Felajánlottuk a kormányzat labortevékenység átalakításáért felelős szakmai stábjának a szakmai együttműködésünket a centralizáció megvalósításához, olvasható a portálon. Mint Lévai mondja: árbevételük nagyobb része származik már a magánszektorból. De vajon ez a szektor mostanra valóban egy hatékonyan működő valódi piaccá fejlődött, amely képes költségtudatosan működni? Lehet ez egyfajta példa az állami szektor szereplői számára is?

A magánszektor működési struktúrája tudatosabb, hiszen saját magának kell kitermelnie a nyereségét, válaszolja, jelezve: az állami szektor reformokra szorul. Talán a legfontosabb teendő, hogy a sok felesleges vizsgálatkérést ésszerűsíteni kell, mert ez hatalmas teher a laborkassza számára. Álláspontunk szerint nem csak a laborkassza kevés, de túl sok a felesleges vizsgálati igény is, rosszul működik a rendszer. Ezt számokkal is érdemes alátámasztani: éves szinten Magyarországon 50 millió laborvizsgálatot végez a Synlab, ami az európai cégcsoport 600 milliós vizsgálati volumenéjez képest jelentős részarány. Ehhez képest az árbevétel tekintetében messze nem 10%-os a magyar piac részaránya a csoporton belül. Ez sok mindent jelent, de azt is erősen üzeni, hogy az 50 millió darabos hazai volumen szám bizonyosan eltúlzott. (...)

A teljes információ

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink