hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"A központosított közbeszerzés a korrupció melegágya"

A Zoom szerint a kórházi adósságok témája többszereplős játék, amiben az intézmények és a beszállítók is tudják, hogy a végén a kormány úgyis fizet, hogy elkerülhesse a botrányt.

Hiába üzent az Állami Számvevőszék elnöke a kórházigazgatóknak, tovább romlott a kórházak helyzete. Pedig decemberben zajlott le a menetrend szerint konszolidáció az állami kórházakban – ám az is csak arra volt elegendő, hogy 17,5 milliárd forintra mérsékeljék az adósságállományt.

A kórházaknak muszáj kifizetniük a béreket, mert azokat a Magyar Államkincstár utalja a közalkalmazottaknak. Rendezni kell a saját döntés alapján a vállalkozói, orvosi számlákat. Ha ugyanis nincs altatóorvos, akkor leáll műtő – mondta a lapnak Kincses Gyula egészségügyi szakértő. Akikre ilyenkor nem jut pénz, azok a szakmai beszállítók, azok, akik a gyógyszert, a kötszert hozzák.

Szerinte a közüzemi tartozások inkább régebben voltak komolyak, azon a területen sok javulás történt, a szolgáltatók befenyítették a kórházakat. A beszállítók azonban türelmesebbek, pontosan tudják, hogy a kórház késik, nem fizet pontosan, de azzal is tisztában vannak, hogy valamikor biztosan rendezi a számlát, hiszen az állam úgyis besegít. "Ez olyan játék, ahol mindenki tudja, hogy az állam a végén biztosan fizet” – jegyezte meg Kincses Gyula. Szerinte az Állami Számvevőszék jelentése valójában erről szól, ezt a spirált szeretnék megtörni. Hogy sikerül-e nekik, az már egy másik kérdés.

A kórházak helyzetét tovább rontja a szakember szerint, hogy az intézmények finanszírozásába a közalkalmazotti béreket építették csak be. Vannak azonban szakmák, melyek képviselői csak vállalkozóként, számlásan dolgoznak. Ők jellemzően többek között aneszteziológusok, képalkotók, akik jóval több pénzt keresnek így. A kórház pedig nem tud mit tenni, ha nem adja meg a kért összeget, akkor leáll a műtő. Erre azonban nem kapnak fedezetet az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Kincses szerint a központosított közbeszerzés nem oldja meg a rendszer problémáit, mert az a korrupció melegágya.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink