hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

474 milliárd magánegészségügyre

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai is azt mutatják, hogy bár a magánegészségügyi szektor cégeinek száma 2013 óta lassan apad, a piacon maradók bevétele a 2016-os megtorpanást leszámítva szépen növekszik, írja a Napi.hu.

A jelenleg 474 milliárdos magán egészségügyi szektor teljesítménye, természetesen még mindig csak töredéke az állami egészségügyi rendszerre költött összegeknek, ráadásul e bevétel részben szintén a magyar költségvetésből érkezik, különböző tb-finanszírozások formájában. A tendencia azt mutatja, hogy 2016-2017 viszonylatában egyre több pénz áramlik a magánszolgáltatókhoz.

Az uniós pályázati támogatásokból a szektor szintén kivette a részét. A vizsgált időszakban több mint 20 milliárd forintot nyertek el az ilyen profilú vállalkozások hazánkban. A fejlesztési pénzek jó részét diagnosztikai berendezésekre és a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre fordították.

Ezzel párhuzamosan az itt dolgozó orvosok, ápolók és egyéb személyzet létszáma is évről évre bővül 2014 óta. Jelenleg több mint 45 ezren dolgoznak a szektorban. Jól látható tehát, hogy a külföldi munkalehetőségek mellett a magánszolgáltatók is elszívó hatást gyakorolnak az állami intézményekben dolgozó szakemberekre, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink