hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Csontpótlás és háromdimenziós képkészítés a műtőasztalon

Az új eljárások bevezetésével javítható a műtéti ellátás, és hosszú távon csökkenthetőek a betegellátás költségei.

A Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ Európa egyik legnagyobb sérültellátó centruma, országos és éves szinten a kórházi kezelést igénylő sérüléseinek 10-13 százalékát látja el. A központban évi 16 ezer műtétet végeznek, ennek 70 százaléka mozgásszervi sebészeti műtét. A központ elkötelezett a modern technológiák és kutatások mellett. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A pályázat keretében az elnyert több mint 1 milliárd 281 millió forintból elsősorban eszközbeszerzésre kerül sor. Két olyan hazánkban még kevéssé ismert rendszer kerül beszerzésre melyek a műtéti eljárások során a sérültellátás minőségét lényegesen javítják és a betegbiztonságot nagymértékben fokozzák.

A műtétek során alapvető kérdés a csontokon történő sebészi munka láthatóvá tétele. Az O-arm technológia gyakorlatilag háromdimenziós képalkotást tesz lehetővé. Ezzel a technikával a műtétek alatt a bevezetett sebészi eszközök helyzete sokkal jobban látható, a sebészi tévedés, a hibás helyre behelyezett csavarok, illetve egyéb törésrögzítő implantátumok rossz elhelyezése jelentősen csökkenthető.

Jelenleg a csonthiánnyal járó sérülések ellátásában a hiány megfelelő biológiai pótlása nehéz feladat, a csont defektusok azonnali kitöltése komplikált, pontatlan és gyakran szövődményekkel járó feladat. Pár éve lehetővé vált beültethető, egyedi 3D implantátumok kórházon belüli előállítása. A 3D nyomtatás a beteg tényleges anatómiai formájára tervezhető, szinte sürgősségi jelleggel. A nyomtató biokompatibilis anyagot használ és nagy tisztaságú térben alkotja meg a betegre szabott egyedi implantátumot, mely sterilizálható és azonnal használható.  A módszer előnye, hogy az implantátumok mellett egyedi műtéti eszközök is készíthetők.

A Magyarországon még új eljárások és eszközök megismerése, valamint azok rendszerben történő alkalmazásának elsajátítása egy belga és egy szlovák partnerintézményben történik, ahol ezeket az eszközöket már alkalmazzák.

A megszerzett ismereteket a központ nem csak saját páciensei kezelése során hasznosítja, oktató intézményként biztosítja, hogy az új technológiával megismerkedhessenek az egyetemi hallgatók és a már végzett szakemberek is.

A fejlesztés eredményeként a műtéti ellátás javításával, hosszú távon a betegellátás költségeinek mérséklése, illetve minőségének emelése érhető el. Az országos intézeti funkció miatt a bevezetett innováció áttételesen az egész ország baleseti ellátásának minőségét is javítja.

A fejlesztés célja, hogy az új eljárások, módszerek, technológiák kerüljenek hazai bevezetésre, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetők, de elérhetővé váljanak.

A projektről bővebb információt a www.baleseti.hu oldalon olvashatnak.

hirdetés

Könyveink