hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

2000 lakosra egy fogorvos?

A WHO ajánlása szerint 2000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia. Ezt Magyarország teljesíti, azzal, hogy ebbe a magánrendelések is beletartoznak, közli a Portfolio.

Friss európai statisztikák szerint Magyarországon meglehetősen kevés fogorvos jut egy főre. Ezzel egybecseng az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának január elsején frissített statisztikája is, mely szerint jelenleg 231 tartósan betöltetlen állami fogorvosi praxis van hazánkban.
 
A hazai fogorvos hiány egyik oka, hogy rengeteg hazai szakember vonul magánpraxisba, ezt azonban sokan a magas költségek miatt nem tudják igénybe venni. Azok a fogorvosok pedig, akik nem az itthon magánpraxist választják, könnyen találhatnak maguknak munkát Nyugat-Európában, ahol már egy kezdő havi fizetés is elérheti a 3 millió forintot, ami ráadásul néhány év alatt a sokszorosára dagad.
 
Az Európai Unióban több mint 360 000 fogorvos dolgozott 2016-ban, derült ki az Eurostat friss jelentéséből. 100 000 lakosra számolva azonban meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak a különböző országokban. A listavezető Görögországban például 123 praktizáló fogorvos jut 100 000 lakosra, de például az EU utolsó Lengyelországban csupán 33. Magyarország az összesített lista alsó harmadában található, hátulról a 7. helyen, ami számszerűleg azt jelenti, hogy 100 000 emberre 62 fogorvos jut.
 
A WHO ajánlása szerint 2000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia. Ezt Magyarország teljesít, azzal, hogy ebbe a magánrendelések is beletartoznak. Ha ezeket azonban nem nézzük, akkor viszont azt találjuk, hogy az észak-kelet magyarországi megyékben akár 3000 betegre jut egy fogorvos, de van, ahol ennél is rosszabb a helyzet, és egy körzetbe akár 4000 beteg is tartozik, mondta el korábban a lapnak Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az pedig koránt sem mindegy, hogy egy orvos magánpraxisban fogad betegeket vagy az állami ellátórendszerben.
 
(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink