hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

19. hely az európai versenyképességi rangsorban

Az MNB versenyképességi rangsorában Magyarország a 19. helyen végzett az Európai Unió országai között 2020-ban, derül ki a jegybank Versenyképességi jelentéséből, amit a Portfolio idéz.

Hazánk 47,4 pontot ért el, ami enyhén magasabb a többi visegrádi ország átlagánál (46,7), azonban 4,5 ponttal elmarad az uniós átlagtól. A rangsor élén a skandináv országok és Hollandia végzett, míg a lista végén Románia, Görögország és Bulgária helyezkedik el.

A Versenyképességi Index első felében a fejlett nyugat- és észak-európai országok helyezkednek el, miközben a mediterrán országok inkább a középmezőnyben végeztek. Kelet-Közép-Európából Szlovénia (53,1 pont) és Észtország (52,5 pont) érte el a legmagasabb pontszámot, a többi régiós ország eredménye elmarad az uniós átlagtól.

Magyarország a legjobb helyezést a Háztartási megtakarítások aktivizálása és a Területi és társadalmifelzárkózás fejezetben érte el, amelyekben egyaránt a 7. helyen zárt, míg a legalacsonyabb helyezést az Egészséges társadalom fejezetben mutatta (27. hely).

Részletek a Portfolio-n

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink