hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egészségpolitika

11,8 milliárd forintos fejlesztés az európai színvonalú betegellátásért

11,8 milliárd forintos egészségügyi fejlesztésről szóló támogatási szerződést írt alá ünnepélyes keretek között Dr. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora és Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója.

2009. július 30-án került sor a Debreceni Egészség Központ Fejlesztési Projekt Támogatási Szerződésének ünnepélyes aláírására a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. Az eseményen jelen volt Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter, valamint Dr. Vojnik Mária államtitkár és Dr. Köpeczi Bócz Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának főigazgatója. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert 10,6 milliárd forintos támogatásból és – a DE OEC által biztosított – 1,2 milliárd forintos önrészből álló forrás olyan infrastrukturális háttér kiépítését teszi lehetővé a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma számára, mely nélkülözhetetlen a szakszerű, 21. századi betegellátáshoz.

Az aláírási ünnepségen Dr. Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke az eredményes pályázattal kapcsolatban kiemelte: „a fejlesztési elképzelés megvalósítása a 21. század kihívásainak megfelelő, európai színvonalú betegellátáshoz nélkülözhetetlen magas szintű infrastrukturális hátteret biztosít.”

A 11.8 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés több részterületet is érint. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum tervei között szerepel egy In Vitro Diagnosztikai Tömb (IVDI) kiépítése, mely összhangban a betegek igényeivel egy épületen belül biztosítja majd valamennyi in vitro diagnosztikai vizsgálat – klinikai kémia, hematológia, immunológia, mikrobiológia – elvégzését. Az így tömbösített egységben a kutató-fejlesztő intézetek együttműködésével lehetőség nyílik közös módszertani eljárások kialakítására és közös klinikai tanácsadói konzultáció fenntartására is. Ami az IVDI esetében világszínvonalú újdonságot is jelent, az a személyre szabott medicina, melynek segítségével lehetővé válik az örökletes betegségek megállapítása, beleértve azok megfelelő egyéni gyógykezelését is.

„A korszerű infrastruktúra hatékonyabb kihasználása érdekében létrehozzuk a Központi sürgősségi, központi intenzív, felnőtt és gyermek onkohematológia tömböt, centralizáljuk a belgyógyászati ellátást. Így megvalósul a felnőtt sürgősségi központ, a DE OEC I-es telepét kiszolgáló központi intenzív osztály, és a költséghatékonyan működtethető felnőtt és gyermek onkohematológiai ellátás” – tájékoztatott Dr. Paragh György centrumelnök.

Sor kerül a Bőrgyógyászati Klinika égési osztályának fejlesztésére. A Centrum a Gyermekklinikán gyermekgyógyászati intenzív központot hoz létre a kis betegek sikeres gyógyulása érdekében. Megteremti a fogyatékos gyermekek fogászati ellátásának, továbbá mind az egészséges, mind a sérült kis páciensek fej-nyaksebészeti, arc-állcsonti és szájsebészeti ellátásának feltételeit.

A professzionális modern fejlesztés részét képezi az élődonoros vesetranszplantáció lehetőségének megteremtése is, ami nagy előrelépést jelenthet Magyarországon - tekintettel az élődonoros átültetések jelenlegi, igen csekély számára.  

Dr. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora a támogatási szerződés aláírása kapcsán elmondta: „A Debreceni Egyetem mindig is nagy hangsúlyt helyezett az innovatív fejlesztésekre, és örömünkre szolgál, hogy e pályázati forrás elnyerésével az elkövetkező fejlesztéseknek köszönhetően óriási előrelépés történhet az Orvos- és Egészségtudományi Centrumban, és így a régió betegellátásának színvonalában, a páciensek elégedettségének növelésében.”

Sajtóközlemény

cimkék

hirdetés

Könyveink