hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

1001 orvos: újratervezés

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport Újratervezés néven reformálná meg az orvosi kamarát. A Zoom.hu Lénárd Ritával beszélgetett.

Annyi baj van az egészségügyben. Miért pont a hálapénz hívta életre ezt a csoportot?
 
Minden kezdő orvos utálja a hálapénzt, az első perctől kezdve én is így éreztem. Sokszor fordul elő, hogy a fiatal kollégákat az idősebbek kényszerítik bele abba a helyzetbe, hogy elfogadják. Nekem is ez volt az első élményem kezdő koromban. 40 évvel ezelőtt még a belgyógyászat működött sürgősségiként. Mindenki, akinek hirtelen panasza lett, hozzánk került. Felvettük a beteget, de nem mindig a saját kórtermünkbe, hanem oda, ahol éppen volt hely. Egy ilyen alkalommal a beteg egy borítékot akart adni nekem, de nem fogadtam el. Megmondtam, hogy nem én leszek a kezelőorvosa. Másnap a kollégák becibáltak az orvosiba, az osztályvezetőn kívül mindenki ott volt. Nyomatékosították, ha még egyszer rontani merem az üzletüket, akkor elzavarnak. Féltek, hogy a beteg majd nekik sem ad borítékot. Ez a gyakorlat sok intézményben a mai napig így megy. Ha pedig valaki egyszer elteszi a borítékot, elindul lefelé a lejtőn, később számít rá, elvárja, a legrosszabb esetben kiköveteli. Én annyira utáltam az egészet, hogy nem is bírtam, a szakvizsga letételéig maradtam, majd otthagytam. Sok olyan fiatal van a Facebook-csoportban is, aki emiatt ment át olyan területre, ahol nincs jelen a paraszolvencia. Az 1001-et két fiatal szegedi kolléga alapította, akiknek elegük lett ebből a rendszerből. Meggyőződésük, hogy a magyar egészségügy egyik legnagyobb rákfenéje a hálapénz, emiatt alacsonyak a fizetések, de sok más problémának is ez a gyökere. Ez a csoport jelentette azt, amire én negyven éve vártam, felszabadító érzés volt csatlakozni hozzájuk majdnem pontosan három évvel ezelőtt.

Azóta pedig már ön az egyik vezetőjük.

A csoportnak azóta sincs vezetője, több adminisztrátor egymást kiegészítve dolgozik. A fiatalok nem mertek kilépni a nyilvánosság elé, így én lettem az, aki rendszeresen találkozik a médiával. Már gyerekkoromban, a szocializmus idején megtanultam, hogy ne féljek a hatalomtól, ez így is maradt. Az orvosok között hatalmasak a generációs ellentétek, egyik fontos feladatomnak tekintem, hogy ezen enyhítsek. Amíg megvan ez az ellentét, minden változtatási kísérlet elbukik. Erre is jó ez a csoport, sok idősebb kolléga lett aktívabb, azt is látom, hogy közelednek a fiatalokhoz. Különböző nemű, életkorú, beosztású, politikai nézetű tagunk van, különböző szakmákat képviselnek. De ez a 3260 tag úgy látom, egy közös cél felé halad: az átlátható, tiszta, betegbiztonságot garantáló egészségügy irányába.
 
Mi alapján döntik el, hogy milyen ügyekben emelik fel a hangjukat?
 
Egy ideje már túlléptünk azon a célon, hogy szűnjön meg a hálapénz, ennél több dolgunk van. Elsőként persze a paraszolvencia ellen álltunk ki, majd ezt követően is csak a nagyon fontos dolgok mellett szólaltunk fel. A következő a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos nyílt levelünk volt, ami nem volt eredménytelen, nagy médiaérdeklődést váltott ki. A TASZ is segített, azóta már kötelezték a kórházakat, hogy közöljék az adatokat.
A pszichiátriai ellátás javítása kapcsán is tettünk lépéseket, de nem váltott ki túl nagy érdeklődést, ez sajnos az orvostudomány mostohagyermeke. A veszprémi nőgyógyász ügyében is felléptünk, de a Magyar Orvosi Kamaránál süket fülekre talált az engedélye végleges visszavonására szóló javaslatunk.
 
A kamarával amúgy is komoly gondjaik vannak. Hogy látja, le tudják váltani az elnököt?

Éger Istvánból gyakorlatilag megélhetési kamarai vezető lett, aki tavaly mondta ki először, hogy a hálapénz nem jó. 15 éves regnálása alatt azonban semmit sem tett ellene. A csoportban erős tartalék van, jövőre jönnek a kamarai választások, szeretnénk komoly eredményeket elérni. A Magyar Orvosi Kamara az egyetlen szervezet, amely képviselhetné a betegek és a szakma érdekeit, a betegbiztonságot, a transzparenciát, de ezt nem teszi meg. Nem áll ki az egészségügy megreformálásáért, a kollégákért, nem végez érdemi munkát. Mint szervezet, tárgyalhatna a mindenkori kormánnyal, nyomatékot adhatna a szavainak. A mi tagdíjainkból él, de átláthatatlan a gazdálkodása. Ez pedig az orvosok hibája, évek óta szótlanul tűrjük a jelenséget, nem tettünk semmit. Belerázódtunk, megszoktuk, hogy fizetnünk kell, nem járunk el szavazni. Most az elsődleges célunk, hogy minél magasabb létszámú részvételt teremtsünk a választásokon. Azokat szeretnénk a kamarában tudni, akik az átlátható egészségügyért küzdenek.

Ezt hogy lehet elérni?
 
Az orvosoknak saját maguknak kell a kezükbe venniük a sorsukat, Újratervezés néven megalapítottunk egy kisebb csoportot, amelyik a választásokon szeretné megújítani a kamarát, olyan vezetőkkel, akik ebben cselekedni is akarnak. A szervezet alapszabályában van egy lehetőség, hogy területen kívüli csoportot is létre lehet hozni, először ezt szeretnénk elérni. Ha ez megvan, jóval könnyebb dolgunk lehet. Egyébként, miután híre ment a kamarán belül, hogy szervezkedünk, Éger István rögtön beterjesztetett egy törvényjavaslatot, hogy újra megválasztható legyen, ezt el is fogadták. Nem csodálkozom, hogy szereti ezt a helyet, többek között havi több mint egymillió forintos fizetést és szolgálati autót kap.
 
A teljes interjút a Zoom.hu közli.
(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink