Rovatok:   

Az összement lótusz

Az összezsugorodó lótusz esete” – erre az Agatha Christie-könyvekre emlékeztető címmel tudósítottak a lapok egy rejtélyről. A Himalájában élő egyik hó lótusz faj (Saussurea laniceps) csaknem 10 centimétert veszített magasságából száz év alatt.
Az összehasonlító elemzést Wayne Law és Jan Salick, az amerikai Missouri botanikus kert kutatói végezték el, és a rejtély megfejtése is nekik köszönhető. A vizsgált lótuszfaj Tibetben és Kína más részein nyugatra néző, sziklás hegyoldalakon él. A 4000 méter körüli magasságot kedveli, de 5300 méteren is megfigyelték már. Levelei sötétzöldek, virágja vakítóan fehér. Élete során csak egyetlen egyszer virágzik. Egy dongó porozza be. A növény fontos szerepet tölt be a kínai népi gyógyászatban és a turisták is szívesen viszik emlékbe.
Főzetét legyengültség ellenszereként, menstruációs zavarok kezelésére és az arthritis tüneteinek enyhítésére használják. Gyakran a Saussurea involucrata példányaival helyettesítik, mert az alacsonyabb magasságokban, már 3000 méteren is megtalálható. Benedek István a Mandragóra I. kötetében a tibeti varázslást és gyógyítást dolgozta fel, ebben két Saussurea fajt említ. A S. alata és a S. salicifolia Tibetben a fertőzések megelőzésére, idült lázas bajokra, mérgezés ellen és bőrproblémákra használatos.
DR. J. L.