hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Zsidó Nyári Fesztivál tizenegyedszer

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Nyári Fesztivált Budapesten augusztus 30. és szeptember 8. között. A közel húsz helyszínen zajló, mára európai hírű rendezvényen a zenei programok mellett képzőművészeti kiállításokat, könyvbemutatókat és filmnapokat is tartanak.

A rendezvénysorozatot a Magna Cum Laude koncertje nyitja augusztus 30-án este kilenckor, az A38 állóhajón. Másnap, 31-én este 7-kor a Dohány utcai zsinagógában lép fel David D Or. Az izraeli sztár, aki a klasszikus popzenei és világzenei stíluselemeket keveri, utoljára 2007-ben jelentkezett új lemezzel – de Magyarországon talán jobban emlékeznek rá 2004-ből, amikor ő képviselte Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A zenei programok közül kiemelkedik a Nemzetközi Kántorkoncert (szeptember 1-je, Dohány utcai zsinagóga), Benzion Miller, Azi Shwartz, Yaakov Lemmer, Fekete László és a Jeruzsálemi Kántor Kórus, valamint Neumark Zoltán (zongora) részvételével.   Ugyanezen a helyszínen rendezik meg a kétnapos Klezmermaratont. Első napján, szeptember 2-án a Budapest Klezmer Band és a Pressburger Klezmer Band zenél, másnap a Pannónia Klezmer Band és a lengyel Max Klezmer Band folytatja a programot. A klezmer az idén meghatározó eleme a fesztiválnak: szeptember 4-én a Sabbathsong Klezmer Band (Ruttkai Éva Színház, este hét óra) szórakoztatja a közönséget. A Palya Bea Quintet szeptember 3-án hallható az Uránia Filmszínházban. Akik pedig kíváncsiak az utóbbi idők két magyar sztárcsapatára, ne hagyják ki a Vodku és a Besh o droM koncertjét szeptember 7-én este hétkor az A38 hajón.
  Bár hagyományosan a zenei vonal a legerősebb, a XI. Zsidó Nyári Fesztivál egyéb művészeti programokat is kínál. Szeptember 6-án este nyolckor látható például a Spinoza Házban Katherine Kressmann Taylor darabja, a Címzett ismeretlen, rendezője Groó Diána. A történet a zsidó származású amerikai Max Eisenstein (Kulka János) és a német Martin Schulse (László Zsolt) barátságát meséli el levelezés formájában – a rendkívül szoros baráti szövetségbe alattomosan kúszik be a történelem.
  Szeptember 8-án 18 órakor a Kövek meséi – Irodalmi séták a pesti zsidónegyedben című kötetet mutatják be az Elektrotechnikai Múzeum udvarán: itt kortárs írók invitálják képzeletbeli sétára az olvasót, és bemutatják a zsidónegyed utcáit, belső kertjeit. A könyv szerzői: Benedek István Gábor, Deutsch Gábor, Lábass Endre, Lugosi Viktória, Németh Gábor, Sárközi Mátyás, Szántó T. Gábor, Szegő Dóri és Zeke Gyula. Az Alexandra Könyvesházban (Bp. V., Károly krt. 3/c) könyvbemutatók lesznek: Müller Ferenc: Kétezer nap (Révai Digitális Kiadó Kft.), Spiró György: Három dráma, Gantner Ádám: Kissinger és én (Új Mandátum Kiadó), valamint Bán Zoltán András: Hölgyszonáta (Scolar Kiadó) című köteteiről szólnak majd a beszélgetések.
  Ami a képzőművészetet illeti, a fesztivál idején a Mednyánszky Galériában Róth Anikó, Szalma Edit és Kapolka Gábor kiállítását tekinthetjük meg. Róth Anikó akvarelljei, meseillusztrációi mellett tűzzománc képeivel, Szalma Edit grafikusművész akvarellekkel jelentkezik. Kapolka Gábor fotóesszé-sorozatában a Magyarországon élő ortodox zsidóság életét mutatja be, Ima harmatért címmel.
  A Ráday Galériában Moreno Pincas kiállítása látható. A bolgár származású, Franciaországban élő festőművész 1936-ban született Bulgáriában, majd 1949-ben Izraelbe emigrált, később Párizsba költözött. Goyai és toulouselautrec- i hatásokat mutató művei középpontjában főként cirkuszi jelenetek állnak. Végül különlegesen érdekesnek ígérkezik Andrzej Wajda grafikai kiállítása, amely a Lengyel Intézetben nyílik.
  Az Uránia Nemzeti Filmszínházban A kövek üzenete címmel rendeznek tematikus filmfesztivált szeptember 4–8-ig. Vetítik többek között Ocsenás Zsoltnak a zsidónegyedről szóló dokumentumfilm- sorozatát és Groó Diána Córesz című munkáját, valamint A kövek üzenete című ötrészes sorozatot. A programsorozat a Shlomo Bar és a Fellegini Klezmer- Gipsy koncertjével zárul szeptember 8-án este 7-kor a Dohány utcai zsinagógában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PÉNTEK ORSOLYA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés