2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Zseblámpával dolgoznak a sebészek Ukrajnában

Ukrajnában az orvosok zseblámpák fényében kénytelenek a sürgős műtéteket elvégezni az áramkimaradások miatt, írja a VG.

Az ukrán egészségügyi rendszer a háború eddigi legsötétebb óráival néz szembe a súlyosbodó energiaválság és a téli időjárás adta kihívások miatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A pusztító rakétacsapások ismét sötétségbe borították az országot, és megterhelték az egyébként is gyenge lábakon álló ukrán egészségügyi ellátórendszert. A betegnyilvántartások nem elérhetők az áramkimaradások miatt, a mentőknek pedig zseblámpával kell ellátniuk a betegeket a sötét lakásokban – írta az AP hírügynökség.

A WHO előrejelzése szerint az eredeti becslésekhez képest 2-3 millióval többen kényszerülhetnek otthonuk elhagyására a hideg miatt, amely ráadásul különböző egészségügyi kockázatoknak (koronavírus-fertőzés, influenza, tüdőgyulladás) teszi ki a civil lakosságot. A múlt héten a kijevi szívkórház Facebook-oldalán tettek közzé egy videót, amelyen látható, hogy úgy műtötték meg egy gyermek szívét, hogy a világítást csak fejlámpák és egy zseblámpa fénye adta.

A múlt héten egy kelet-ukrajnai kórház szülészeti osztályát ért csapás következtében életét vesztette egy újszülött, és két orvos is súlyosan megsebesült, továbbá Harkivban két ember meghalt, amikor az oroszok egy szakrendelőt lőttek. A nemrég visszafoglalt Herszonban a megbénult liftek külön kihívást jelentenek a mentőknek: a mozgásképtelen betegeket a lakóházak lépcsőin kell lecipelniük, majd újra felhozniuk a műtőkbe.

A herszoni gyermekkórházban a lélegeztető- és a röntgengépek már használhatatlanok, csupán egy hordozható ultrahangkészülékkel rendelkeznek.

A teljes információ

cimkék

hirdetés

Könyveink