hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Zöld utat kérnek a dohányirányelvnek

Közös közleményben állt ki az Európai Unió 28 tagállama közül 16 ország egészségügyért felelős tárcavezetője pénteken a dohányzás visszaszorítása érdekében.

Az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén, várhatóan kedden szavaz majd arról, támogatja-e jelenlegi formájában a dohánytermékekről szóló irányelvtervezetet, hogy megkezdődhessenek az egyeztetések végleges formájáról a tagállamok szakminisztereivel.

A 16 kormánytag, köztük Magyarország részéről Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, arra kéri az EP-képviselőket, szavazzák meg a tervezetet. A jogszabály mellett állt ki még az osztrák, a belga, a ciprusi, az észt, az ír, a finn, a francia, a görög, a lett, a máltai, a holland, a szlovén, a spanyol, a svéd és a brit tárcavezető is.

Közös nyilatkozatukban a miniszterek rámutatnak, hogy a készülő uniós szabály összhangban van az Egészségügyi Világszervezet dohányzásról szóló keretegyezményével, valamint emlékeztetnek, hogy a dohányzás okozza továbbra is Európában a legtöbb olyan megbetegedést, amely amúgy elkerülhető volna. Ez évente 700 ezer európai állampolgár életébe kerül.

A miniszterek tanácsa júniusban alakította ki álláspontját a dohánytermékekről szóló uniós irányelvről, eszerint a dohánytermékek csomagolásának legalább 65 százalékát mind elől, mind hátul képes és szöveges figyelmeztetéseknek kell takarniuk, az ízesített cigarettákat pedig a tanács teljesen betiltaná - derül ki a közleményből.

Nincsenek még viszont teljes összhangban az álláspontok, az Európai Parlament előtt lévő tervezet ugyanis például a dobozok még nagyobb területét, háromnegyedét fedné el figyelmeztetésekkel.

A javaslat az elektromos cigarettákat is csak bizonyos nikotintartalomig engedné forgalmazni, a küszöbérték fölött pedig az ilyen termékeket gyógyszerészeti engedélyhez kötné.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink