hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Zika-lázban a média (FRISSÍTVE: ÁNTSZ-tanácsok...)

Itthon is egyre több lapnak ad témát a most Dél-Amerikából terjedő Zika-vírus, melyet a kisfejűséggel született babák számának ugrásszerű növekedésével hoznak összefüggésbe.

„Ne essenek most teherbe” – tanácsolta év végén egy brazil orvos a nőknek – írja a Népszabadság. –, sőt a betegségtől még mentes Jamaica egészségügyi szervei is a terhesség hat hónapos-egyéves elhalasztására kérték a lakosságot. Persze az ilyesmi zömében még a fejlettebb Egyesült Államokban sem szándék kérdése: 2002-es adat szerint az összes terhesség 51 százalékát tekintették előre tervezettnek. A latin-amerikai országokban ez az arány még alacsonyabb lehet.

Brazíliában a kisfejűséggel születettek aránya a Zika megjelenése óta a hússzorosára ugrott, s feltételezések szerint mostanra 1,3 mil­lióan hordozhatják a vírust. Az országban jelenleg – az erőszakos nemi közösülés, az anya életének veszélyeztetése vagy a magzat agyi károsodása kivételével – illegális az abortusz, mégis mintegy egymillióra becsülik a feketén elvégzett beavatkozások számát. Ugyan ultrahanggal a károsodás megállapítható, így időben elvégezhető a művi terhesség-megszakítás, de sok esetben ehhez a nők nem jutnak hozzá. A régió más országaiban a törvény ráadásul lehetetlenné teszi a kényszerű abortuszt is. El Salvadorban például az anyát és a beavatkozást végző orvost is 40 év börtön fenyegeti – olvasható a nol.hu-n.

Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést a zikavírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását – írja a PharmaOnline.  Az amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vírus veszélyeiről, s arról, hogy az Egyesült Államokban olyan térségeket is fenyegethet, ahol az amerikai népesség mintegy hatvan százaléka él. Az amerikai orvosok szövetsége pedig még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

Közben Európába is „megérkezett „a Zika. Latin-Amerikából hazatért utazók hozták be Európába a szúnyogok által terjesztett zikavírust – olvasható az Indexen. Dániában egy 20-as évei közepén járó férfiben azonosították a kórokozót, ő korábban Mexikóban és Brazíliában járt.

 

FRISSÍTÉS (2016.01.28. 17:41):
„Az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül tájékoztatást kapott arról – írják az ÁNTSZ honlapján  –, hogy több európai polgárt is megfertőzött a Zika-vírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útja során. Németországban két ilyen esetet diagnosztizáltak, az utazók 2015 decemberében Haitin jártak. Hollandiában hat Suriname-ból hazatért utazónál igazolták a fertőzést. További egy esetre Finnországban derült fény, a beteg a Maldív-szigeteken fertőződött meg 2015 júniusában. Egy dán férfi kéthónapos dél-amerikai körútján fertőződött. 2014 decembere óta az Egyesült Királyságban 5 importált esetet regisztráltak, a betegek Kolumbia, Guyana/Suriname, illetve Mexikó/Venezuela területén fertőződtek. A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Hazánkban a járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást Zika-vírus fertőzésre gyanús megbetegedésről.”
Az ÁNTSZ valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, hogy a célország érintett-e a Zika-vírus járványban.  Ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását.
Ha mégis utaznak, arra az esetre is találnak néhány praktikus tanácsot az antsz.hu cikkében.

 

 

(forrás: Pharma Online, nol.hu, Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink