hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Zika ellen Dengue-láz

A dengue-fertőzés révén kialakult antitestek védelmet nyújthatnak a zikával szemben is, írja a The Guardian nyomán az Index.

Amerikai és brazil kutatók a Brazília északi részén lévő Bahia szövetségi állam favelláiban lakó közösségeket vizsgálták, ahol alkalmanként 70 százalékos vagy még magasabb volt a zika-fertőzöttek aránya, számol be az Index.

A kutatók 2015 márciusa és októbere között összesen 1453 lakost vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy a fertőzöttség arány 29-től 83 százalékig terjedt. A vizsgálatok alapján úgy találták, hogy akik korábban már elkapták a dengue-lázat, azok immúnissá váltak a zikára. A zikavírus fertőzése 2015 előtt ismeretlen volt Brazíliában, és a tüneteken gyakran dengue-nek hitték és félrediagnosztizálták.

Ugyanakkor a mostani vizsgálatban a kutatóknak számos esetben rendelkezésükre álltak vérminták a helyi lakosoktól, amelyeket még a 2015-ös zikajárvány előtt vettek le. Ezek analízisável sikerült pontosan megállapítani azt, hogy a korábban dengue-lázzal kezelt emberek közül valójában kit fertőzött meg a dengue-vírus, és ki volt igazából zikás. Ezekből az adatokból végül arra következtettek, hogy a dengue-fertőzés révén kialakult antitestek védelmet nyújthatnak a zikával szemben is.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink