hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

ZCB11: hatásos antitest a koronavírus újabb variánsai ellen

A Hong Kong Egyetem kutatói a Nature Communications hasábjain számoltak be arról, hogy aranyhörcsög modellszervezetben a ZCB11 antitest hatásos védelmet nyújtott a SARS-CoV-2 vírus omikron variánsának néhány újabb altípusa ellen.

Az antitestet egy mRNS-vakcinával beoltott beteg szervezetéből nyerték ki a kutatók, és a BA.1, a BA1.1 és a BA.2 altípusok ellen is sikerrel akadályozta meg a tüdő fertőződését mind profilaktikus, mind terápiás alkalmazás esetében.

Az antitestet az egyetemen egy olyan klónozási technológiát alkalmazó platform segítségével vizsgálták, amely natív módon párosította az egyes humán memória B-sejtekből származó antitestek génjeit. A vizsgálatok során a ZCB11 hatásos védelmet nyújtott a koronavírus alfa, béta, gamma, delta és omikron variánsai ellen mind a pszeudovírusokkal, mind az élő vírusokkal történő fertőzés során.

A kutatók a ZCB11 antitest komplex szerkezetét atomi szintű felbontásban, krio-elektronmikroszkópos módszer felhasználásával is leírták, ami komoly lökést adhat jövőbeni antitestek és vakcinák fejlesztéséhez.

Forrás: Biao Zhou et al, A broadly neutralizing antibody protects Syrian hamsters against SARS-CoV-2 Omicron challenge, Nature Communications (2022).

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink