hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Zavar a számokkal: hova tűnik négyezer egészségügyi dolgozó?

Több mint négyezerrel csökken az egészségügyben foglalkoztatottak száma, von mérleget  a tárca közleményeiből a Népszava.

Az egészségügyben dolgozók közül több mint 1500-an jelezték, hogy a nyugdíjkorhatár után is meg kívánják őrizni munkájukat – idézi az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) minapi közleményét, amiben arról is írnak, hogy 2013-ban az egészségügyben 2073 nyugdíjas korú közalkalmazottnak kell választania a nyugdíja, illetve a munkabére között.

Ezzel azonban ellentmondanak – állapítja a meg a lap – az egészségügyi államtitkárság korábbi közlésének, miszerint az ágazatban idén összesen 6500 egészségügyi dolgozónak kell eldöntenie, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is megtartja-e állását. Ráadásul a minisztérium által említett február végi határidőig minden érintettnek nyilatkoznia is kellett arról, hogy melyik lehetőséget választja. Így semmiképpen sem lehet örömhírként értékelni, írják, hogy mindössze 1555 dolgozó kérte továbbfoglalkoztatását, 518 esetében pedig a munkáltató kezdeményezte a megürülő státusz megtartását. A Népszava cikkének számítása szerint így több mint négyezer egészségügyi szakember úgy megy nyugdíjba, hogy mást se vehetnek fel a helyére.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink