hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Zacher Gábor arra figyelmeztet, súlyos kockázatokkal jár az elhízás

Nemzetközi kutatások szerint az emberek 35 százaléka hízott a járvány idején, átlagosan nagyjából 3 kilót, hangzott el az RTL Híradóban.

Zacher Gábor toxikológus szerint a koronavírus magas magyar halálozási adatai is mutatják, hogy az elhízás milyen súlyos kockázattal jár. Magas vérnyomás, cukorbetegség – ez a két szó együtt vagy külön-külön, de rendre szerepel a koronavírusban elhunytak alapbetegségei között. Mindkét betegséget okozhatja az elhízás, amelyben Magyarország az élmezőnyhöz tartozik. A negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk a világon – mondta Zacher Gábor az RTL Híradónak. A toxikológus főorvos, aki jelenleg is a Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozik, azt mondja: a covidjárvány különösen rámutatott az elhízás veszélyeire.

„Azok a betegek, akik elhízottak, biztos, hogy rendelkeznek más egyéb betegségekkel is, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség – ami nagyjából annyit jelentett, hogy ha egy 60 év fölötti elhízott, akinek ezek a betegségei jelen voltak az életében, bekerült koronavírus-fertőzéssel a kórházba, rossz állapotban, és lélegeztetőgépre került, gyakorlatilag szinte 100 százalékos valószínűséggel meghalt.

A covid pedig csak rontott a helyzeten – mondják a Magyar Elhízástudományi Társaságnál. Nemzetközi kutatások szerint az emberek 35 százaléka hízott el a járvány alatt. A britek például átlagosan 3 kilót szedtek fel. 30 százalékkal nőtt az egészségtelen ételek, például a chipsek fogyasztása, és húsz százalékkal az alkoholé.

Magyarországon is hasonló vagy nagyobb mértékben romlott az egészségtudatos magatartás – ami már eleve sem volt megfelelő. Halmy Eszter, a társaság elnöke azt mondta, Magyarországon minden harmadik felnőtt elhízott, és minden második túlsúlyos, gyakorlatilag a felnőtt lakosság kétharmada és a gyerekek durván egynegyede túlsúlyos vagy elhízott. Ez világjelenség, ma már globálisan mintegy 800 millió elhízott van, és a túlsúlyosakkal együtt a számuk mintegy hárommilliárdra tehető.

(forrás: RTL Klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés