hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Zacher Gábor: Ne legyen harmadik ital!

Zacher Gábor toxikológus a Portfolionak elmondta, hogy a járvány időszakában a kábítószer-használat visszaesett, az alkohol ezzel szemben nem, mivel az magányűző, feszültségoldó szerként volt jelen.

Tavaly nyáron lazultak a járványügyi intézkedések, akkor azt gondoltuk, hogy lesz egyfajta kompenzálás, azonban nem lett. A szakértő nem számít arra, hogy a fiatalok addig feszítik a húrt, ameddig lehet. Nagyjából annyian hajlanak majd el az idei fesztiválszezonban, mint korábban.

A party egyik szerves része az alkohol, amely Zacher Gábor szerint el kell felejteni a tömény alkohol fogyasztását a forróságban, amikor a sör, a bor, a fröccs, alacsonyabb alkoholtartalmú italok a népszerűek a fiatalok körében. Egy sör után legalább ugyanannyi víz fogyasztását javasolja az orvos, aki szerint fontos, hogy a fiatalok keretrendszerben gondolkodjanak, hiszen azért mennek a fesztiválra, hogy jól érezzék magukat.

Ne legyen harmadik ital! – hangsúlyozta Zacher Gábor a Portfolionak, mert szerinte a harmadik után oldódik a keretrendszer, és megtörténhet a baj, ez pedig olykor sérülésekkel is járhat. Például olyan is történt már, hogy valaki fejest ugrott a Balatonba a déli parton, ahol viszonylag sekély a víz. A Safety First önkénteseihez bármilyen sérülés esetén lehet fordulni.  

Kitért arra is, hogy a detoxikálás ingyenes a TB-re, habár a fesztiválokon nem szokták elkérni azt, csak az adatokat írják fel. Az esetek 85-90 százalékában egy ittas ember magától is kijózanodik, "természetesen ha valaki a paréj részeg kategóriába tartozik, akkor ott folyadékpótlásra, vércukorháztartásra figyelni kell".

Lényeges ilyenkor, hogy az ittas állapot elfedheti a sérüléseket, hiszen megváltozik a fájdalomtűrés.

Az elmúlt időszakban a fiatalok körében egyre nagyobb slágerré vált az Elf Bar, amelyről Zacher Gábor kiemelte, hogy nagyon keveset lehet tudni, az azonban biztos, hogy jelentős részünkben van nikotin. A számítások szerint egy darab 1500 szívásos manórúd körülbelül 30-40 szál cigarettának felel meg.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés