2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Wake Up Debrecen!

A Wake Up! a lakosság újraélesztéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése céljából indult országos kampány, amelynek ötödik állomása Debrecen.

A kormány célja, hogy folyamatosan bővítse a lakosság életmentő ismereteit és elsősegélynyújtással kapcsolatos tudását, és mindezzel növelje az emberek tettrekészségét annak érdekében, hogy minél több polgártársunk életét menthessük meg. Azért, hogy minél több fiatalt motiváljon az újraélesztés technikájának elsajátítására, illetve biztassa őket az azonnali segítségnyújtásra, az Országos Mentőszolgálat 2017 szeptemberében elindította a Wake Up! kampányt, mely a mai napon ötödik állomására, Debrecenbe érkezett.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai évente mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállást észlelnek. A sikeres újraélesztéshez elengedhetetlen, hogy a helyszínen tartózkodók már a mentő kiérkezését megelőzően kezdjék meg a mellkasnyomások végzését. A laikusok sok esetben félnek aktív részeseivé válni az életmentésnek, azonban fontos hangsúlyozni, hogy az azonnal megkezdett újraélesztéssel, valamint a gyorsan megérkező defibrillátorral akár 60% is lehet a siker aránya, melynek köszönhetően hazánkban évente több ezer emberélet lenne megmenthető.

A lakosság újraélesztéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése céljából az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével országos kampányt indított.

A kampány „himnuszává” az Irie Maffia zenekar „Wake Up” című száma vált, melynek ritmusa éppen a mellkasnyomások tempójához illeszkedik. Ez a dal a kampány minden állomásán elhangzik a zenekar előadásában.

Az ötödik, debreceni állomást megelőzően a zenészek és az oktatók már négy magyarországi helyszínre látogattak el: oktatást szerveztek Budapesten, Veszprémben, Pécsen és Szegeden.

A programsorozat a debreceni állomás keretében a mai napon két iskolába is ellátogat, így mind a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, mind a Tóth Árpád Gimnázium diákjai számára lehetőség nyílik arra, hogy újraélesztést tanuljanak.

A kampány sikerességét és fontosságát mutatja, hogy az elmúlt három hónap alatt nagyságrendileg 560 diák sajátíthatta el az életmentésnek ezt a technikáját. Annak érdekében, hogy ezt a számot fokozatosan növelhessük, az újraélesztés népszerűsítését célzó eseménysorozat a tervek szerint az elkövetkezendő időszakban további helyszíneken is megvalósul majd.

hirdetés

Könyveink