hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A baktériumok 99,9 százaléka elpusztult

Vörösrézzel a kórokozók ellen

Németországban példaértékű kísérlet vette kezdetét, amellyel a kórházi kórokozók ellen kívánják felvenni a harcot. A fertőtlenítőszerek nem mindenhatóak - ezért most vörösrezet vetnek be a baktériumok ellen - tudósít a Die Welt című lap internetes kiadása.

Csak a német kórházakban évente több mint félmillió beteg fertőződik meg, ez a szám Európára vetítve pedig hárommillió körüli. A fertőzésekbe ötvenezren belehalnak.
A puha fém csíraölő hatású, és mivel a kilincsek és a kapcsolók a leggyakoribb fertőzésközvetítők, a hamburgi Asklepios Klinika egy teljes osztályán vörösrézre cserélték ezeket. Rendszeres időközönként mintákat vesznek a rézborítású és a hagyományos felületekről, és kiértékelik azokat. A kutatók arra kíváncsiak, hogy hatékony-e a fém a veszélyes, antibiotikum-rezisztens baktériumok (MRSA) ellen. Egyre többeket betegít meg ez a kórokozó a kórházakban. A hagyományos higiéniai módszerek pedig hatástalannak tűnnek ellene.
A kísérlet sikerrel kecsegtet, az előzetes laboratóriumi vizsgálatok során ugyanis a vörösrézfelületeken a baktériumok 99,9 százaléka elpusztult néhány percen vagy legfeljebb két órán belül. A nemesacél felületeken ezzel szemben akár három napig is eléldegéltek. A kórházi eredményeket 2009 elején értékelik majd.
A hamburgi klinika egy nemzetközi vizsgálathoz csatlakozott ezzel a kísérlettel, hasonló tanulmányokat terveznek vagy végeznek Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban és Japánban. Közös érdek a veszélyes baktériumok ellenszerének megtalálása, hiszen nem csak a betegek élete forog kockán, hanem jelentős a gazdasági kár is, amely ezzel jár - a kórházban MRSA-val megfertőzött betegek akár négy nappal tovább kényszerülnek az intézményben maradni, ami tetemes többletkiadást jelent a társadalombiztosítási rendszereknek.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink