hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újra Éger István a MOK elnöke

„Voltunk mi már utcán eleget”

Isten mentse meg Magyarországot egy bukaresti tűz típusú katasztrófától, foglalta össze véleményét ágazatáról az orvosi kamara szombaton újraválasztott elnöke, Éger István.

Az egészségügy jelen állapotában nemzetbiztonsági kockázatot jelent, fogalmazták meg egyhangúan a Magyar Orvosi Kamara országos küldött-közgyűlésének résztvevői. Ezért érdemi változást sürgetnek, hozzátéve, már 2008-ban jelezték: amennyiben nem változik az ágazat gazdasági helyzete, lehetetlen felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért. Ma sincs ez másképp, látva a jövő évi költségvetés számait. A dolgozók végtelenül fáradtak, elégedetlenek és kiégettek, tolmácsolta a küldöttek véleményét sajtótájékoztatóján a kamara régi-új elnöke, mondván, a lehetetlen munkakörülmények miatt a dolgozók tömegével menekülnek az ágazatból, s nem csak külföldre, hanem akár a pályaelhagyást is vállalva. Ugyanakkor, tette hozzá Éger István, az egészségügyi dolgozók helyzetének javítása kizárólag egységben, tehát az orvosok mellett működő valamennyi munkatárssal együtt képzelhető el..

 

Isten mentse meg Magyarországot egy bukaresti tűz típusú katasztrófától, hiszen ennek kezeléséhez nálunk sincs elegendő szakember és kapacitás. A kivonuló mentőorvosként is dolgozó elnök példaként megemlítette, hogy az Országos Mentőszolgálat hadrafoghatósága a szakemberhiány miatt megkérdőjelezhető. „Elmenekülnek a pályáról az emberek, akiktől szakmai munkát várnak havi nettó 90–100 ezer forintért.”  Esetleges az is, hogy ki, mikor, milyen egészségügyi ellátást kap a mai Magyarországon. „Ha szerencséje van, akkor ez nyugat-európai színvonalú, ám ha nincs, akkor akár az árok partján is meghalhat.”

Jövőre elsőbbséget kell adni a bérfelzárkóztatásnak, s megkezdeni fokozatos pótlását annak a 450–600 milliárd forintnak – a GDP 1,5-2 százaléka –, ami jelenleg hiányzik az ágazati kasszából. A küldöttek ugyanakkor követelték, hogy az orvosok, valamint a szakdolgozók túlmunkáját és ügyeletét a hatályos törvények maradéktalan betartásával, országosan egységes szabályok szerint tartsák nyilván és fizessék ki. Az elvileg egységes állami irányítás alatt álló kórházakban ugyanis „ezerféleképen” értelmezik – jellemzően a dolgozók kárára – a hatályos jogszabályokat.

A hét végi országos küldött-közgyűlésen négy induló közül immár negyedszer választották meg, ezúttal 62,5 százalékos szavazati aránnyal Éger Istvánt a MOK elnökének. Voltunk mi már utcán eleget, válaszolta arra a felvetésre, vajon nem túl simulékony-e a kamara, hozzátéve: korlátozott az érdekérvényesítés eszköztára, de „ott ülünk a tárgyalóasztalnál, velünk szóba állnak”. Éger szerint a nyilvánosság, a szakszerűség, a kitartás és az evidenciákon alapuló működés lehet az eszközük. Az ágazati kollektív szerződés kontra életpálya-modell ügyben emlékeztetett arra a Zombor Gábor egykori államtitkár által felhozott érvre, miszerint az ágazat bonyolultsága miatt az egészségügyben nem vezethető be az életpálya-modell. A jelen állás szerint az ágazati kollektív szerződésbe kívánnak beilleszteni egy úgynevezett klasszifikált előmeneteli rendszert.

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

mok
hirdetés

Könyveink