2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vizsgálják, nem kísérlet miatt terjedt-e el a Lyme-kór

Nem kizárt, hogy a Lyme-kór elterjedését a hadsereg egy félrement kísérlete okozta – a 444 szerint  legalábbis ezt a teóriát vizsgáltatná ki az amerikai képviselőház.

A képviselőház egy republikánus képviselő, Chris Smith javaslatára rendelte el a nyomozást, melyben azt vizsgálják, vajon az Egyesült Államok „kísérletezett-e 1950 és 1975 között kullancsokkal és más rovarokkal, hogy azokat biológiai fegyverként használhassa”. Azt is tudni szeretnék, mekkora volt a kísérlet hatóköre és hogy „vajon egy ilyen kísérletben használt kullancsok vagy rovarok kijuthattak-e a laboratóriumból akár véletlenül akár szándékosan”.

A Bitten: The Secret History of Lyme Disease and Biological Weapons című könyvben a szerző idézi Willy Burgdorfert, a Lyme-kórt okozó baktérium, a Borrelia Burgdorferin felfedezőjét, aki szintén azt állította, hogy egy kísérlet ment félre. Burgdorfer, aki 2014-ben halt meg, biofegyver-kutatókét dolgozott az amerikai hadseregnek, és saját elmondása szerint az volt a feladata, hogy kullancsokat bolhákat, szúnyogokat és más vérszívó rovarokat tenyésszen, és fertőzze meg őket olyan patogénekkel, melyek az emberi betegségeket okozzák. A könyv szerint volt egy olyan program, hogy a fegyverré változtatott bogarakat a levegőből szórják szét, és hogy a nem fertőzött rovarokat lakott területen engedjék el, hogy figyelemmel kísérhessék, hogyan terjednek, írja a lap.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink