hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Vizsgálják, hogy miért zárták be olyan gyorsan az OPNI-t

Európában a huszonegyedik helyre esett vissza hazánk az öngyilkossági statisztikában, elsők vagyunk az alkoholizmusban, és jelentős növekedés figyelhető meg a pszichofarmakonok fogyasztásában az OPNI bezárása óta.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szerint meg kell vizsgálni, mi volt az oka az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet (OPNI) 2007-ben történt, előkészítetlen, gyors bezárásának, milyen szándék vezetett az ellátás szétzilálásához, kié a szakmai és politikai felelősség a mára kialakult helyzetért. Fontosnak tartják a tényfeltáró, részletes vizsgálatot. E nélkül nem lehet újraépíteni a társadalmi, szociális, gazdasági és demográfiai kihívásokat is kezelni képes szakmai ágazatot – tudtuk meg Mikola Istvántól, a bizottság elnökétől.

Az ellátó rendszer romokban hever, s növekvő terhek hárulnak a társadalomra, mivel a pszichiátriai betegek ellátása és gondozása egyre nagyobb mértékben terheli a családokat és a közösséget. A pszichiátriai ellátás valamennyi szintjén észlelhető kapacitáshiány, melyet a területi aránytalanságok tovább súlyosbítanak. Kevés a közvetlen ellátásban dolgozó pszichiáter, gyermekpszichiáter, klinikai szakpszichológus és szakápoló. A kialakult helyzet azonnali intézkedést igénylő problémái: a gyermek-, és serdülő pszichiátriai ellátás, az addiktológiai, a gerontopszichiátriai és az igazságügyi pszichiátriai ellátás, az agresszív, valamint alkalmazkodási zavarokkal küzdő, egyéb szervi betegségben szenvedő betegek, és a bűncselekmények miatt pszichiátriai kényszer-gyógykezelésre ítéltek elhelyezésének megoldatlansága.

Az OPNI a hazai pszichiátriai diagnosztika és terápia egységes, központi intézete, nemzetközi hírű oktató és kutató bázis volt. Az intézményrendszer újjáépítése során biztosítani kell a technológiai fejlődés, az innovációs potenciál alkalmazásának feltételeit, a központi idegrendszeri gyógyszerkutatás bázisát, és a pszichiátriai kórképeknek megfelelő finanszírozás alapjait.

A bizottság felkérte a kormányt, hogy a Lelki Egészség Országos Programban (LEGOP) megfogalmazott javaslatok megvalósítása érdekében tegyen konkrét intézkedéseket, részletes végrehajtási ütemtervvel, kijelölve a határidőket és megnevezve a felelősöket, valamint gondoskodjon a végrehajtás ellenőrzéséről és átláthatóságáról.

cimkék

hirdetés

Könyveink