hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vízre szálltak az amerikaiak

Vegyi támadástól tart a hadsereg

Az Egyesült Államok a vietnami háború óta nem vett részt hosszabban tartó fegyveres konfliktusban, így a hadsereg orvosai, ápolókara és egyéb személyzete jószerivel csak filmen látott harctéri sebesülést. Ráadásul a '90-es években a hadsereg teljes intézményrendszerét leépítették, s ennek sok kórház is áldozatul esett. Jelenleg mindössze 15 katonai kórház – köztük csupán egyetlen traumatológiai központ! – működik az egész országban. Ezért a hadsereg 2–4 hetes továbbképzésre küldte egészségügyi személyzetét az ország legjobb polgári intézeteinek traumatológiáira.

A St. Louis Orvosi Egyetemen nyújtott képzés eltér a többi kórház gyakorlatától. A kéthetes kurzusnak csak az egyik célja az, hogy felfrissítsék olyan orvosok ismereteit, akik korábban már elsajátították a harcmezőn leggyakrabban elszenvedett sérülések ellátásának tudományát. Itt arra is felkészítik őket, hogy tömegméretű katasztrófa esetén hazai terepen nyújtsanak segítséget. A résztvevők egy 125 000 dollárba kerülő, ember nagyságú próbababán tesztelhetik rátermettségüket. A bábu – fiziológiai értelemben – majdhogynem ember: tud lélegezni, vérezni, van vizelete, pulzusa, tágul a pupillája, a fejében elhelyezett mikrofonon keresztül beszélni is képes. Ezenkívül 200 különféle gyógyszerre reagál. Mi több, ha kell, gombnyomásra meg is hal...

A képzésen kívül csak a himlő elleni oltáson kell átesniük a katonaság egészségügyiseinek, és máris csatlakozhatnak harctársaikhoz a Perzsa-öbölben. Mivel Bush elnök 2002 decemberében már kötelezően elrendelte a teljes katonai személyzet beoltását himlő ellen, az egészségügyi dolgozók és a himlőjárvány esetén elsősegélyt nyújtók számára is javasolta, hogy vessék alá magukat az oltásnak. Minden itt állomásozó amerikai katona kapott oltást antrax ellen is. Van több váltás védőfelszerelésük, saját fertőtlenítőkészletük és atropininjekció is, amelyet ideggáz belégzése esetén a combba kell fecskendezniük. A hírek szerint a sivatagi háborúba menő egészségügyisek többsége vízre száll: a mozgó kórházak nagy része ugyanis hajón lesz. A legnagyobb ilyen úszó kórház, a Comfort már januárban elindult a Perzsa-öböl felé, és március elejére foglalta el helyét. A kórházban 1200 tengerész és polgári személyzet teljesít szolgálatot. Tizenkét műtő, egy sürgősségi, egy intenzív osztály, fertőtlenítőrészlegek (vegyi vagy nukleáris támadás esetére), 1000 betegágy és a legkorszerűbb orvosi felszerelések várják a rászorulókat. A kórház 62 orvosa között a legtöbben ortopéd- és mellkassebészek, de akad köztük hasi, ideg- és plasztikai sebész, fül-orr-gégész, sőt gyermekorvos is. A vérbankban jelenleg 3000 adag fagyasztott vérkészítményt tárolnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna, New York
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés