hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vitatja a sztatinok széles körű használatát egy új tanulmány

Nem találtak bizonyítékot kutatók arra, hogy a sztatin néven ismert koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek meghosszabbítanák a szívbetegségek kis kockázatával élő páciensek életét.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban hétfőn közzétett tanulmány 11 korábbi vizsgálat összehasonlító elemzésével készült, amelyekbe összesen 65 229 embert vontak be. Az elemzés megkérdőjelezi a világszerte elterjedten alkalmazott sztatinok hasznát azoknál, akiknek még nincs szívproblémájuk, csak fennáll ennek kockázata.

„Kevéssé vitatott, hogy a placebóhoz képest a koronáriás szívbetegséggel élők körében a sztatinterápia nemcsak megelőzi az érelmeszesedéssel kapcsolatos szövődményeket, hanem csökkenti is a bármely okból bekövetkező halálozást” - közölték a Cambridge-i Egyetem és az Addenbrooke Kórház kutatói.

Hozzátették azonban: arra kevés bizonyíték van, hogy a sztatinok csökkentenék a halálozás kockázatát azoknál, akiknek nincs szívbetegségük. Ez, valamint az a tény, hogy a sztatinok egyes embereknél mellékhatásokat okoznak, a kutatócsoport szerint megkérdőjelezi a szatinok előnyét a szívbetegség kialakulásának megelőzésében.

A tanulmányokba bevont emberek fele placebót szedett, másik fele pedig sztatinokat, a követés átlagosan 3,7 évig tartott. A placebo csoportban 1447, a sztatin csoportban 1346 ember halt meg.

Amint a szerzők megállapítják, ez a különbség statisztikailag nem eleggé jelentős ahhoz, hogy a sztatinokkal való megelőző kezelést ajánlják a kis kockázattal élők körében is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés