2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Folsav, D-vitamin, vas

Vitaminokat kettő helyett is?

A terhesség ideje alatt megnövekszik a vitamin- és ásványianyag-szükséglet. A folsav- és D-vitamin-pótlás elengedhetetlen, de egyéb vitaminok és ásványi anyagok bevitelének is létjogosultsága van.

Mindenki nyugodjon meg, mindenkinek igaza van. És persze senkinek nincs igaza. A várandósok számára kínált speciális multivitaminok a mai napig is – és egyre inkább – megosztják a szakmát és a laikus közvéleményt egyaránt. Kell-e speciális vitamin- és ásványianyag-pótlás a terhesség alatt az anya és a magzat egészségi állapotának optimalizálása érdekében?

Logikusnak látszik, hogy igen, hiszen a várandósság időszaka „más” állapot, melynek során a magzat tápanyag- és energiaszükségletét az anya szervezetéből fedezi. Nagyanyáink mondása, miszerint az áldott állapotban lévő nőnek kettő helyett is kell ennie, túlhaladottnak látszik, de mit mondanak a plusz vitamin- és ásványianyag-bevitelre hivatott modern multivitamin-készítményekről az ellenzők?

Lehet, de szükséges-e?

A témával kapcsolatban az egyik legfrissebb tanulmány a Drug and Therapeutics Bulletin című lapban jelent meg 2016-ban1, és a szerzők állításait sokszor igen sarkosan interpretálta a laikus sajtó.

„A várandósok többsége csak az idejét és pénzét pazarolja, amikor megveszi ezeket a készítményeket, hiszen a terhességi vitaminok semmit nem tesznek az anya vagy a magzat egészségéért” − ezzel a felütéssel indít például a The Guardian2 című brit lap 2016. július 11-i száma. A cikk írója úgy véli, hogy a fogyasztóknak nem kellene bedőlniük a gyártók és forgalmazók erőszakos marketingjének. A gyermeket tervező vagy gyermeket váró nők többsége számára a komplex multivitaminok és ásványianyag-készítmények jó eséllyel szükségtelenek, és csak felesleges kiadást jelentenek, hiszen a tudományos kutatások nem támasztják alá ezek szükségességét – írja a lap, egyenesen azzal vádolva a terhességi multivitaminok gyártóit, hogy a nők ilyenfajta üzenetek iránt különösen fogékony időszakát kihasználva tukmálják rájuk a gyártók termékeiket.

A cikk is emlékeztet arra, hogy pontos adatok nincsenek arra nézve, hogy a várandósok pontosan mekkora hányada szed multivitaminokat, melyek tipikusan B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamint, valamint folsavat, jódot, magnéziumot, vasat, cinket és szelént tartalmaznak, emellett márkától függően megtalálhatók bennük egyéb vitaminok és ásványi anyagok is. A terhességi vitaminok iránti igényt erősítik azok a tudományos adatok, melyek az elégtelen vitamin- és ásványianyag-ellátottsággal járó állapotokat terhességi szövődményekkel és kedvezőtlen terhességi kimenetelekkel hozzák összefüggésbe, például praeeclampsiával, magzati növekedésbeli elmaradással, velőcsőzáródási zavarokkal, csontvázdeformitásokkal, kis születési súllyal és koraszüléssel.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A terhességi vitaminok ellenzői azzal érvelnek e termékek ellen, hogy az ezek anyai és magzati előnyeit igazoló klinikai vizsgálatok többsége elmaradott, fejlődő országokból származik, ahol nagyobb az esély arra, hogy a várandós nem megfelelően táplálkozik, vagy táplálkozási hiányállapot áll fenn nála. A The Guardian által megkérdezett szakértő, a Health Supplements Information Service dietetikusa és szóvivője egyetért abban, hogy egyértelmű preventív hatás csupán a folsav esetében igazolódott a velőcsőzáródási zavar megelőzése terén. Azt azonban dr. Carrie Ruxton is elismerte, hogy a várandósok számára összeállított multivitaminok többi komponense azon vitaminok és ásványi anyagok pótlását is biztosítja, melyek ideális esetben a táplálékkal is bekerülhetnének ugyan a szervezetbe, a valóságban azonban a várandósok étrendje messze nem ideális összetételű, ezért nem fedezi az anya terhesség alatt megnövekedett szükségleteit. Ruxton szerint e táplálékkiegészítők segítséget nyújthatnak azon várandósok számára, akik nem követik mindenben a javasolt dietetikai útmutatókat. „A brit országos dietetikai és táplálkozási felmérések azt mutatják, hogy csupán kevés nő táplálkozik megfelelően. Például mindössze kevesebb mint minden harmadik nő fogyaszt naponta legalább öt adag gyümölcsöt vagy zöldségfélét, és 100 nő közül csupán 11-nek az étrendjében szerepelnek halak, ami pedig biztosíthatná a szükséges omega-3-zsírsavakat az anya és a magzat számára is” – idézi a statisztikai adatokat.

Leginkább folsavat és némi D-vitamint!

Azt a terhességi multivitaminok legádázabb ellenzői is elismerik azonban, hogy a folsav hatása többszörösen bizonyított a magzati velőcsőzáródási zavarok megelőzésében, illetve hogy egyben ez az anyag az, mely – bár némi mennyiség megtalálható belőle bizonyos élelmiszerekben, például a májban, a leveles zöldségekben (különösen a parajban), a gyümölcsökben és az élesztőben – pusztán az étrenddel nehezen vihető be akkora mennyiségben, mely már valóban preventív hatást fejthetne ki. Várandósok számára az ajánlott napi folsavbevitel 400 mikrogramm, szoptatás alatt csaknem ugyanennyi, kockázati csoportba tartozó várandósok számára ennek akár a többszöröse is.

A tudományos közlemények arra is emlékeztetnek, hogy érdekes módon a folsav jobban felszívódik a mesterséges készítményekből, mint a természetes forrásokból. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a nagy mennyiségben jelen lévő folsav csökkentheti bizonyos nyomelemek, például a cink hasznosulását.

A folsav terhesség alatti jelentőségét, illetve a magzati velőcsőzáródási zavarok megelőzésében betöltött szerepét hazánkban dr. Czeizel Endre tanulmányozta a legszélesebb körben, ezzel világhírű elismertségre is szert téve. Richard W. Smithellsszel közösen végzett kutatásai igazolták, hogy elegendő folsavbevitellel a velőcsőzáródási zavarok túlnyomó hányada megelőzhető (lenne). A köznyelvben csak „nyitott gerincként” emlegetett defektus előfordulását több mint 5500 terhességben elemezve azt találta, hogy a folsavpótlásban nem részesült kontrollcsoportban 6 ilyen eset fordult elő, míg folavpótlás mellett egyetlenegy sem.

Ugyancsak egyre több tudományos adat szól a terhesség alatti D-vitamin-pótlás előnyeiről is.

Emellett nem hanyagolható el a terhességi vitaminokban lévő vas szerepe sem, hiszen a vashiány szinte általános a várandósok körében, és a táplálékkal történő elégséges vasbevitel ugyancsak sokszor nehezen kivitelezhető.

Ha ideális világban élnénk…

Azt mondhatjuk tehát, hogy a terhességi multivitaminok alkotóelemei közül csupán a folsavra és némi D-vitaminra van valójában szüksége a várandósnak és magzatának. Azaz ezekre lenne szüksége, ha egy ideális világban élnénk, ahol mindenki megfelelő minőségű és optimális összetételű étrendet fogyaszt. De mivel nem ilyen világban élünk, idézzük dr. Hankó Balázst, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerészét a HVG-ben3 a korábban említett brit tanulmány kapcsán megjelent cikkéből: „Egy egészséges magyar felnőttnek alapjáraton nincs szüksége plusz vitamin-, ásványianyag- és nyomelembevitelre. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a változatos étrend biztosítani tudja a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat, ugyanakkor bizonyos élethelyzetek és speciális állapotok során szükség lehet ezek pótlására, kiegészítésére. Tipikusan ilyen a várandósság is.” Ugyancsak idekívánkozik a lap által megkérdezett dr. Zatik János szülész-nőgyógyász álláspontja is: „A brit tudósok valószínűleg azért írhatják, hogy a várandós nőknek csak folsavra és D-vitaminra van szükségük, mert ez valóban igaz is a brit nőkre. Ugyanakkor Magyarországon ennyire nem fényes az általános tápláltsági állapot. Nálunk például számolni kell azzal is, hogy vannak jód- és szelénhiányos területek: ha egy kismama itt él, neki ezeket pótolni kell. A terhespopulációban például előfordulhatnak még speciális diétások, allergiások, vegánok és vegetáriánusok. Az ikerterhesség megint egy másik történet.”

Irodalom:

1 Vitamin supplementation in pregnancy. DTB. 2016;54:81−84.

2 Campbell D. Pregnant women wasting money on vitamin supplements, study says. 2016. július 11. https://www.theguardian.com/society/2016/jul/11/pregnant-women-waste-money-vitamin-supplements-study-says

3 Hercsel A. Pénzkidobás vagy létszükséglet? – Kell-e nekünk terhesvitamin? HVG. 2016. augusztus 4. http://hvg.hu/elet/20160804_penzkidobas_vagy_letszukseglet_kell_e_nekunk_terhesvitamin

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!