2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Viszlát, fülpálcika és szívószál!

Az Európai Parlament elsöprő többséggel szavazta meg azt az indítványt, amely 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagból készült tárgyak egy részét, közli a Qubit.

Mi az a három műanyaghulladék, ami a leggyakrabban bukkan fel a tengerpartokon? A műanyag palack, a fülpiszkáló és a cigarettacsikk. Az Európai Parlament képviselői szerdán óriási többséggel fogadták el az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló indítványt, amely a beterjesztő szerint a tengerekben lebegő, az élővilágot súlyosan károsító hulladéktípusok 70 százalékát lefedi. A javaslatot, amely 2021-től tilt be több terméket az Európai Unió területén, 560 képviselő szavazta meg 35 nem szavazat ellenében, 28-an pedig tartózkodtak.

Az EU országai évente 25 millió tonna műanyag szemetet termelnek.

A következő – környezetkímélő alternatívával is kiváltható – termékek tűnnek el az unióból 2021-ig: 

  • egyszer használatos műanyag evőeszközök (villák, kések, kanalak és evőpálcikák),
  • egyszer használatos műanyag tányérok,
  • műanyag szívószálak,
  • műanyag fültisztító pálcikák,
  • műanyag lufitartó pálcikák,
  • az úgynevezett oxo-degradációs műanyagok (amelyek oxigénnek, hőnek és nedvességnek kitéve lebomlanak ugyan, de utána még egy mikrobiális szinten is folytatódnia kellene a bomlásnak, aminek az eredményei már kétségesek) és az expandált polisztirol (EPS) poharak (jellegzetesen a hőtartó kávéspoharak ilyenek).

Az indítvány arról is rendelkezett, hogy a tagállamoknak 2029-ig a műanyag palackok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, és a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékban, 2030-ra pedig legalább 30 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk.

A teljes cikk

(forrás: Qubit)

cimkék

hirdetés

Könyveink