hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Visszatérhetünk a köpölyözéshez?

Bár a történelem során sokszor alkalmazták a köpölyözést, úgy tűnt, hogy gyakorlatilag semmilyen hatása nincs a betegségekre, ezért a XIX. században fel is hagytak ezzel az eljárással. Egy új közlemény szerint azonban a véradás mérhető haszonnal jár az elhízott, metabolikus szindrómás betegek esetében.

A BMC Medicine egyik közleménye szerint kétszeri vérvétel hatására már csökken a vérnyomás és javulnak a kardiovaszkuláris betegség markerei.

Az elhízott emberekben kialakuló metabolikus szindróma számos tünetet foglal magában: inzulinrezisztanciát, glükóz intoleranciát, diszlipidémiát, magas vérnyomást, és növeli a diabétesz és a kardiovaszkuláris betegség kockázatát.

Visszatérhetünk a köpölyözéshez?Mivel ismert, hogy a vasfelhalmozódás a szervezetben szintén kapcsolatban áll a magas vérnyomással és a diabétesszel, a berlini Charité Egyetemen és a Duisburg-Essen-i Egyetemen dolgozó kutatók elhízott, metabolikus szindrómában szenvedő betegeket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik csoportban vénás vérvétellel csökkentették a vas mennyiségét, s a másik csoport kontrollként szolgált.

A vascsökkentéses betegektől a vizsgálat kezdetén 300 ml vért vettek, majd négy hét múlva ismét 250-500 ml-t. Hat hét múlva, amikorra a vértérfogat már biztosan visszatért eredeti értékére, a vért adó betegekben jelentősen alacsonyabb volt a szisztolés vérnyomás, mint a vizsgálat kezdetén (átlagosan 148 Hgmm-ről 130 Hgmm-re csökkent), s emellett csökkent a vércukorszint, a szívfrekvencia és a koleszterinszint (az LDL/HDL arány) is.

Dr. Andreas Michalson professzor, a vizsgálat vezetője a következőképpen értelmezte az eredményeket: „Az elhízottakban a vasraktárak mennyiségének ismételt csökkentése – a véradás – nemcsak a diabéteszt előzheti meg, hanem a kardiovaszkuláris betegséget is. Ez a kezelés nyilvánvalóan nem alkalmazható anémiás személyekben, azonban azokban a betegekben, akiknél végrehajtható, meggátolhatja állapotuk rosszabbodását”.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés