hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Vissza lehet fordítani a kezdődő cukorbetegséget

Ha a cukorbetegséget megelőző tünetekkel diagnosztizált betegek hat hónap alatt megszabadultak testsúlyuk mintegy 10 százalékától, akkor látványosan csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata - állapította meg egy új amerikai kutatás.

Az eredmények betegeknek és orvosoknak is megmutatták, hogyan befolyásolhatja a rövid távú életmódváltás az egészségi állapot hosszú távú alakulását - idézi a Science Daily a Journal of General Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányt.

"Tudjuk jó ideje, hogy minél nagyobb a fogyás, annál kisebb a cukorbetegség kockázata. A felmérés után abban is biztosak lehetünk, hogy a súlyvesztés előnyös hatásait leginkább akkor érezheti a páciens, ha ez a diagnózistól számított első hat hónapban, azaz viszonylag rövid idő alatt történik" - magyarázta Nisa Maruthur, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint a prediabétesz, azaz a cukorbetegség előtti tünetegyüttes felismerésekor meg lehet akadályozni, hogy a teljes, 2-es típusú cukorbetegség kialakuljon. A kezeletlen cukorbetegség, a diabétesz szem-, vese- és idegi károsodást, szívbetegséget okozhat.

Maruthur és kollégái az Egyesült Államok legnagyobb diabéteszmegelőzési kutatásának az adatait elemezték. A kutatás során 1996 és 1999 között túlsúlyos, magas vércukorszinttel diagnosztizált betegeket vizsgáltak meg, majd átlag 3,2 évig követték életüket. A több mint háromezer önkéntest három csoportra osztották: egy részükön életmódváltással igyekeztek segíteni, egy másik csoport vércukorcsökkentő gyógyszert, a többiek placebót, azaz hatóanyag nélküli szert kaptak. Maruthur kutatócsoportja a féléven belüli fogyás, a vércukorszint-csökkenés és a diabétesz kialakulásának az összefüggéseit kereste.

A prediabétesszel diagnosztizált betegek vércukorszintje magasabb az egészségesnél, de alacsonyabb annál, amit már 2-es típusú diabétesznek neveznek. Az adatok szerint tíz éven belül, kezelés nélkül jelentősen növekedett a kockázata annak, hogy cukorbetegek legyenek, az egészségkárosító hatások pedig már mutatkozni kezdtek.

"Az a jó hír, hogy a mi kutatásunk is kimutatta, a prediabétesz nem vezet elkerülhetetlenül 2-es típusú cukorbetegséghez, az életmódváltás pedig a normális szintre csökkentheti a vércukrot" - hangsúlyozta Maruthur.

A kutatásban résztvevők közül azok, akiknek életmódreformmal igyekeztek segíteni, étrendi útmutatást és heti 150 perc irányított testedzést kaptak, hat hónapon át személyes, ezután csoportos tanácsadáson vettek részt. A csoport azon tagjai, akik testsúlyuk legalább 10 százalékától megszabadultak, 85 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek három éven belül. Még a kisebb fogyás is kedvező hatású volt: akik súlyuk 5-7 százalékát adták le, 54 százalékkal csökkentették a három éven belül kialakuló cukorbetegség kockázatát.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés