hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Viselhető eszközök: továbbra is az adatkezelés a legnagyobb probléma

Bár abban az iparági szereplők egyetértenek, hogy a viselhető eszközökön keresztül történő adatgyűjtés alapjaiban átalakíthatná az egészségügyet, egyelőre ott vannak akadályként a személyes adatok kezelésére vonatkozó előírások, írja a bitport.hu.

Az Egyesült Államokban az ezermilliárd dollárt is meghaladják az egészségügyi kiadások. Abban, hogy az ellátáshoz való hozzáférés, a költségek stb. átláthatóak legyenek, nagyon sokat segíthetnek a viselhető eszközökre épülő adatgyűjtések. Egy tavaly év eleji kutatás szerint az egészségügy intenzív digitalizálása, az IoT eszközök szélesebb körű alkalmazása három-négy év alatt megtérül. Az adatgyűjtés segítségével ugyanis felállíthatók olyan egészségmenedzsment rendszerek, amelyek egyfelől biztosítják a személyre szabott és célzott ellátást, másrészt ugyancsak személyre szabottan segítenek a megelőző programok kialakításában.

A Healthcare IT News szakértője szerint ez többlépcsős folyamat. Először az adatokat kell összekapcsolni, aggregálni ahhoz, hogy alapjául szolgálhassanak egy népegészségügyi modellnek. Ha az adatforrások összekapcsolása megtörtént, jöhet az elemzés, amely csoportok és az egyének szintjén is kimutatja a legfőbb kockázatokat. Ez alapján lehet kialakítani az egyedi kezelési vagy megelőzési programokat,írja a bitport.hu, amely szerint az IoT eszközök gyártói törekednek arra, hogy eszközeik adatai egyszerűen feldolgozhatók legyenek például egészségügyi elemző rendszerekben. A FitBit tavaly jelentette be, hogy eszközei már megfelelnek az amerikai egészségbiztosítási törvénynek, így akár a vállalati egészségügyi programokban, akár a magán egészségbiztosítási piacon is használhatók.

Az egészségügyi IT-megoldások piacnak meglehetősen jók  a kilátásai. A Markets and Markets egy elemzése szerint 2020-ig évi átlagos növekedése 13,4 százalék lesz. A globális piac nagysága 2020-ban megközelíti a 230 milliárd dollárt.

(forrás: BITPORT)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!