hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Véralvadás ellen viperaméreg

A templomvipera mérgéből kivont vegyület a vérzés szövődménye nélkül képes gátolni a véralvadást, OTSZ Online.

A délkelet Ázsiában igen elterjedt Wagler-bambuszvipera vagy templomvipera (Tropidolaemus waglerix) sötétedéskor és éjjel aktív. Mérge gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és elsősorban az izomszövet elhalása révén okoz halált. Felmerült, hogy a stroke-ot és szívrohamot okozó keringési betegségek megelőzésében is hatékony véralvadásgátlóként lehetne bevetni. 

Tur-Fu Huang (Taiwani Állami Egyetem, Taipei) és kutatócsoportja az Arteriosclerosis, Thrombosis And Vascular Biology lapban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy kígyóméregből sikerült olyan vegyületet előállítaniuk, amely megakadályozza a vérlemezkék vérröggé, trombussá alakulását anélkül, hogy – az eddig rendelkezésre álló véralvadásgátló szerek többségével ellentétben – elhúzódó vérzést okozna.

Az új molekula reményt ad egy olyan biztonságos trombocita-aggregáció gátló vegyület kifejlesztésére, melynek alkalmazása nem fenyeget majd vérzésveszéllyel. A kutatók azt is felfedezték, hogy a viperaméreg gátolja az új vérerek keletkezését (angiogenezis) is, így abban reménykednek, hogy a daganatok áttétképzésének megakadályozásában is szerepet nyerhet.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink