hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Villanyvényre adják majd a gyógykendert

Várhatóan a jövő tavasztól már törvényesen is hozzáférhetővé válnak a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban – adja hírül az MTI.

Egy adagnyi "kender" ára 1200 korona (mintegy 13.500 forint) körül lesz - írta hétfőn a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap. A szükséges törvénymódosítást, amely engedélyezné a kender egészségügyi felhasználását, a cseh parlament első olvasatban már jóváhagyta, s a végső szavazásra az ősszel kerül sor.

A gyógyszerek előállításához szükséges kendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, s maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lenne kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. "Ez nem jelenti a marihuána legalizálásáét" - mondta újságíróknak a közelmúltban Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes képviselőházi párt támogatja.

A marihuána alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni. A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, s azt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.

A kender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerintézet adja ki. "Azzal számolunk, hogy legfeljebb tíz licencet adunk ki" - közölte Jindrich Voboril nemzeti drogellenes koordinátor. A vadkender házilagos termesztését ezután sem engedélyezik.

Jövő tavasszal még külföldről behozott marihuána alapú gyógyszerek kerülnek a gyógyszertárakba. Az újság szerint valószínű, hogy miután beindul a hazai termelés, az árak csökkenni fognak.

Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána alapú gyógyszereket a betegbiztosító pénztárak nem fogják téríteni. "Amint a törvény érvénybe lép, tárgyalásokat kezdeményezünk a biztosítókkal, hogy legalább részben térítsék meg az új gyógyszer árát" - nyilatkozta a lapnak Martin Plísek, az egészségügyi tárca vezetőjének helyettese.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink